Održana redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar

U četvrtak, 30. marta 2017. godine održana je 2. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo. Sjednicu je vodio načelnik Štaba Vahid Bećirević.
Održana redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar

Općinski štab civilne zaštite je na ovoj sjednici razmatrao i usvojio Finansijski izvještaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima ostvarenim po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za 2016. godinu.

 

U protekloj godini po tom osnovu u općinskom budžetu ostvareno je ukupno 2.347.476 maraka. Od te sume sredstava civilne zaštite nešto više od 600 hiljada maraka utrošeno je za preventivne mjere zaštite i spašavanja od kojih je najveći dio - skoro pola miliona maraka za sanaciju klizišta na području općine Centar. Uz to, sa oko 77 hiljada maraka finansirani su dalji radovi na uređenju i sanaciji korita Koševskog potoka, a 30.000 KM je izdvojeno za sufinansiranje izgradnje protivpožarnih puteva na lokalitetima na Grdonju i prema vodopadu Skakavac.

 

Gotovo 450.000 KM utrošeno je za opremanje struktura civilne zaštite, a od toga oko 220.000 KM za nabavku i instaliranje opreme za sistem za obavještavanje i uzbunjivanje građana (SOUG) koji je uspješno uspostavljen u općini Centar. Sredstvima kojima raspolaže civilna zaštita u prošloj godini kupljeno je kombi vozilo za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS i terensko vozilo za potrebe Općinskog štaba CZ, a 58.000 KM utrošeno je za nabavku zaštitne opreme za pripadnike Prve policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo.

 

Kako je to dugogodišnja praksa Općine Centar da solidarno pomaže drugim općinama i gradovima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine za projekte zaštite i spašavanja, u prošloj godini utrošeno je 300 hiljada maraka za tu namjenu. Ova sredstva su raspoređena općinama koje nemaju dovoljno novca za finansiranje neodložnih potreba zaštite i spašavanja, u pojedinačnim iznosima od 5.000 do 30.000 maraka.

 

Prema ovom izvještaju, ukupna akumulirana rezerva sredstava civilne zaštite iz prethodnih godina iznosi 4.039.328 KM i taj novac se može, po zakonu, koristiti u slučajevima prirodnih i drugih nesreća, kao i u određenim procentima za projekte prevencije, opremanja i obuku struktura civilne zaštite.

 

Općinski štab civilne zaštite usvojio je i prijedlog nabavke opreme i sredstava za formirane strukture civilne zaštite u 2017. godini. U skladu sa usvojenim budžetom Općine Centar, planirana je namjenskim sredstvima civilne zaštite nabavka opreme za sistem veze za potrebe Službe za transport povrijeđenih, nabavka vozila za Službu za komunalnu čistoću i terenskog vozila za Službu za zaštitu od požara i pet čistilica za snijeg za potrebe civilne zaštite. Iznos od 70.000 KM planiran je Prvoj policijskoj upravi za nabavku sigurnosnih kamera za nadzor.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti