U okviru kontinuirane brige o mladima izdvojeno 350.000 maraka

Zakon o mladima FBiH propisao je, između ostalog, obavezu svih općina da u budžetu osiguraju stavku koja će se odnositi na poboljšanje položaja mladih, te osiguranje minimuma mjera na planu rada sa mladima i omladinskih aktivnosti.
U okviru kontinuirane brige o mladima izdvojeno 350.000 maraka

S tim u vezi, u okviru tekućih programa budžeta Općine Centar, posebno je izdvojen tekući program „Kontinuirana briga o mladima“ za koji je u 2017. godini obezbijeđeno oko 350.000 maraka.

 

U okviru pomenutih sredstava oko 100.000 maraka planirano je za poticaj zapošljavanja mladih kroz finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih. Za realizaciju besplatnih projekata za mlade u Centru za mlade Gorica, koji djeluje u okviru JU Centar za kulturu čiji je osnivač Općina, izdvojeno je 80.000 KM za finansiranje rada Centra i dodatnih 53.314 KM za projekte koji se u njemu realiziraju.

 

Već dugi niz godina središnja gradska Općina izdvaja i finansijska sredstva za podršku projektima koji su namijenjeni populaciji mladih, a u ovogodišnjem općinskom budžetu za tu namjenu je obezbijeđeno 25.000 KM. Naime, ova sredstva se dodjeljuju putem Javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade sredstvima budžeta Općine Centar, a u skladu sa Odlukom o kriterijima, načinu i postupku raspodjele pomenutih sredstava.

 

U ovogodišnjem budžetu izdvojeno je i 8.000 maraka za mobilnost mladih putem javnih ustanova i omladinskih organizacija, a na osnovu zahtjeva s ciljem edukacije, razvijanja talenata, razmjene iskustava i slično.

 

Za implementaciju Strategije prema mladima Općine Centar za period 2012-2020. godine izdvojeno je ukupno 40.000 maraka.  U okviru tih sredstava 10.000 KM je planirano za obilježavanje Dana mladih općine Centar.

 

U budžetu je također obezbijeđena stavka u iznosu od 15.000 maraka za finansijsku podršku dobitnicima najvećih priznanja iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a podsjećamo da je u prošloj godini za dobitnike priznanja „Zlatna značka“ obezbijeđena novčana nagrada u iznosu od po 1.000 KM, a za sve one koji nisu zasnovali radni odnos, omogućeno je da svoje prvo radno iskustvo steknu u Općini Centar.

 

Kako bi mladima koji žive na njenom području stvorila što ugodnije uslove za život, Općina Centar izdvojila je i 20.000 maraka za sanaciju objekta na Breki, a sa ciljem otvaranja Centra za mlade. 

 

U okviru ovog tekućeg programa izdvojeno je i 10.000 maraka za poticaj aktivizma mladih za društveno koristan i humanitarni rad putem javnih ustanova i nevladinog sektora.

 

Budžetska izdvajanja za mlade imaju za cilj kontinuirani rad na poboljšanju njihovog položaja, aktivnijeg i odgovornijeg sudjelovanja u društvenom životu i stvaranje okruženja kako bi mladi imali veće šanse i perspektivu za bolje sutra. Općina Centar će brigu o mladima nastaviti i u budućem periodu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti