Nastavljena sanacija klizišta između ulica Višnjik, Bolnička i Zaima Šarca

Sa poboljšanjem vremenskih prilika radnici građevinske firme „TB Inženjering“ iz Breze su nastavili sa radovima na sanaciji klizišta između ulica Višnjik, Bolnička i Zaima Šarca.
Nastavljena sanacija klizišta između ulica Višnjik, Bolnička i Zaima Šarca

Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila iz svog budžeta nešto više od 141.000 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo realizator i nadzor ovog projekta.

 

-Počeli smo sa radovima na izgradnji drenažnog sistema između ulica Višnjik i Zaima Šarca, što podrazumijeva iskop i montažu drenažnih cijevi. Od planiranog posla do sada smo uspjeli završiti oko 60 posto radova na drenažnom sistemu. Poteškoće nam stvara mokra zemlja koja se često obrušava u iskopani kanal, tako da jedan dan uspijemo završiti iskop i polaganje 40 metara cijevi, dok drugi dan zbog odrona zemlje uspijemo samo završiti dionicu od deset metara sa postavljanjem revizionog okna. Očekujemo da ćemo radove na drenaži okončati za desetak dana, nakon čega slijedi sanacija i izgradnja potpornih zidova, objasnio je Ahmet Begić, upravitelj gradilišta firme „TB Inženjering“.

 

 

Planirana mreža drenažnih cijevi čija je uloga prikupljanje podzemnih voda iz ulica Zaima Šarca i Višnjik, ukupne dužine oko 500 metara, će biti spojena na gradsku odvodnu mrežu u Bolničkoj ulici.

 

Glavnim projektom, koji je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, još je planirana izgradnja dva potporna zida ispod stambenih objekata u Ulici Bolnička i to potporni zid dužine 16 metara kod broja 51 i potporni zid dužine 26 metara kod broja 26. Pored izgradnje novih potpornih zidova planirana je i obnova oštećenih u Ulici Bolnička 24, a u Ulici Višnjik 19 planirana je izgradnja novog armirano-betonskog zida.

 

 

Za izradu glavnog projekta i elaborata, te projekta monitoringa Općina Centar izdvojila je oko 43.000 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti