Počele pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar

U četvrtak, 30. marta 2017. godine Organizacioni odbor za obilježavanje 2. maja - Dana Općine Centar, na čelu sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić, održao je sastanak posvećen pripremama za obilježavanje tog značajnog datuma u historiji centralne gradske općine. Osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, u radu Odbora učestvuju i pripadnici boračkih udruženja iz Centra, kao i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.
Počele pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar

Osim dosadašnjih protokolarnih aktivnosti, ove godine postoji ideja da kulturno-sportski dio manifestacije Dani Općine Centar bude obogaćen novim sadržajima. Tako je planirano da Općina Centar u saradnji sa Udruženjem „Jesi li za basket?“ organizuje odigravanje revijalne košarkaške utakmice gdje bi učešće uzeli nekadašnji košarkaši, rekreativci i ljubitelji ovog sporta, ratni vojni invalidi i paraplegičari. Također, u organizaciji Kluba sporta „Fit & Fun“ biće održana „Sarajevska rolerijada“, te je u prostorijama galerije „Preporod“ planirano otvaranje izložbe ratnih fotografija.

 

Protokolom je predviđeno da predstavnici Općine i boračkih udruženja, kao i članovi Udruženja za sigurnost i zaštitu u saobraćaju motociklista BiH polože cvijeće na mezarje Kovači, te ispred nekoliko spomen-obilježja i grobalja. Povodom Dana Općine Centar biće održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar, nakon čega će biti upriličena podjela jednokratnih novčanih pomoći za socijalno ugroženu boračku populaciju. Druženje saboraca i učesnika dešavanja 2. maja ratne 1992. godine, kao i do sada, je planirano u dvorištu u Ulici maršala Tita 54.

 

Na platou ispred BBI Centra (Trg djece Sarajeva) biće organizovan Sajam ljekobilja, pčelarstva i ekologije, kao i sajam na kome će biti predstavljeni proizvodi iz domaće radinosti. Planirano je i okupljanje pripadnika nekadašnjeg ratnog Odreda Zagreb i obilježavanje godišnjice formiranja Odreda Soukbunar. Općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport će zajedno sa Fondom memorijala organizirati za učenike devetih razreda 11 osnovnih škola sa područja općine Centar posjetu ratnom tunelu „D-B“ gdje će biti održan historijski čas o velikoj ulozi koju je tunel spasa imao za branitelje i građane u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata.

 

Kao i proteklih godina, od 2. do 9. maja bit će održani prigodni kulturno-umjetnički  i sportski programi, a cjelodnevnim programom će 8. maja biti obilježen Dan mladih Općine Centar. Do narednog sastanka predloženo je da članovi Organizacionog odbora svoje prijedloge i sugestije dostave u pismenom obliku kako bi mogli biti razmatrani na narednoj sjednici.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti