Aktivnosti na implementaciji Gender akcionog plana Općine Centar

U prostorijama Općine Centar održana je sjednica Komisije Općinskog vijeća za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova. Sjednicu je vodila Meliha Lekić, predsjednica Komisije.
Aktivnosti na implementaciji Gender akcionog plana Općine Centar

Ovom prilikom su razmatrani daljnji koraci ka implementaciji Gender akcionog plana (GAP), kojeg je Općinsko vijeće Centar usvojilo u januaru prošle godine.

 

 

Općina Centar, na osnovu Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, kao i sve općine u Federaciji BiH je bila obavezna do 2017. godine, usvojiti ovaj dokument čija je uloga poboljšanje ravnopravnosti žena i muškaraca po modelu Evropske povelje o rodnim politikama na lokalnom nivou.

 

Tokom razmatranja daljnjih koraka u implementaciji GAP-a u skladu sa Akcionim planom za rodno odgovorno budžetiranje u nevladinom sektoru i sektoru sporta u periodu od 2016. do 2018. godine, dogovoreno je da se nakon verifikacije Gender plana urade brošure koje će biti podijeljene građanima u svim mjesnim zajednicama Centar.

 

Članovi Komisije su također iznosili pojedinačne prijedloge za konačan Plan rada ove komisije za ovu godinu na osnovu čega planiraju realizovati edukativne radionice po svim mjesnim zajednicama. Prvi korak u realizaciji ovog projekta je održavanje sastanaka sa savjetima mjesnih zajednica sa područja općine Centar, gdje je planirano da se predstavnici savjeta upoznaju sa djelokrugom rada Komisije, te sa Gender akcionim planom.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti