Općine Centar i Stari Grad Sarajevo zajedno otvaraju Centar za zdravo starenje

S ciljem izgradnje partnerskih odnosa između općina Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo, u srijedu 29. marta 2017. godine upriličeno je potpisivanje Memoranduma o poslovnoj saradnji na implementaciji projekta Centar za zdravo starenje.
Općine Centar i Stari Grad Sarajevo zajedno otvaraju Centar za zdravo starenje

Memorandum su potpisali načelnik Općine Stari Grad Sarajevo mr. Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić.

 

Naime, općine Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo zajednički će obezbijediti sredstva potrebna za implementaciju ovog projekta, u jednakim iznosima, a Centar za zdravo starenje, koji će biti smješten u poslovnim prostorijama površine oko 200 kvadratnih metara u Ulici Muhameda Kantardžića broj 3 (zgrada Svjetlosti), biće dostupan stanovnicima treće životne dobi sa područja obje općine.

 

Memorandumom o razumijevanju definisani su ciljevi i principi saradnje kao i obaveze i odgovornosti općina u vezi sa implementacijom pomenutog projekta.

 

Načelnik Ajnadžić je podsjetio prisutne da je Općina Centar u prošloj godini otvorila jedan Centar za zdravo starenje, koji je zbog velike zainteresiranosti već popunio kapacitete, te se u tom smislu javila potreba za otvaranjem još ovakvih centara.

 

-Dijelim zadovoljstvo što smo danas u prilici ozvaničiti početak aktivnosti koje ćemo zajednički i sinergijski poduzimati sa našom susjednom i prijateljskom Općinom Stari Grad na implementaciji ovog projekta. Siguran sam da ćemo zajedničkim predanim radom proizvesti dobro rješenje u interesu naše najvrijednije populacije, odnosno osoba treće životne dobi koji očekuju bolje sutra. Želimo im omogućiti da stare na jedan ispravan i zdrav način, te im obezbijediti adekvatan prostor u kojem će se družiti, stvarati nova prijateljstva, ali i baviti se nizom aktivnosti korisnim za njihovo zdravlje. Naši sugrađani, penzioneri, ugradili su svoje radne vijekove u izgradnju sistema i naše domovine, a sada smo mi u obavezi da im uzvratimo i omogućimo dostojanstvenu i lijepu treću životnu dob, pojasnio je Ajnadžić.

 

Načelnik Hadžibajrić je iskazao zadovoljstvo saradnjom ove dvije, kako je kazao, prijateljske općine.

 

-Prije svega želim se zahvaliti načelniku Ajnadžiću što je ponudio Općini Stari Grad ovakav vid saradnje, a prije svega mislim na davanje prostorija koje su u vlasništvu Općine Centar na raspolaganje i građanima sa područja naše lokalne zajednice. Nažalost mi nismo u mogućnosti trenutno obezbijediti prostorije za osobe treće životne dobi jer nemamo objekata u našoj općini koji bi zadovoljili sve uvjete za otvaranje jednog takvog centra i zbog toga je naša zahvalnost neizmjerna. Hvala na ukazanom povjerenju, a Općina Stari Grad će participirati u dijelu troškova kako je to definirano Memorandumom, naglasio je Hadžibajrić, te dodao da se nada da će Centar što prije biti stavljen u funkciju.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić također je izrazila zadovoljstvo zbog ovakvog vida saradnje i istakla da će Općinsko vijeće Centar snažno podržavati ideje otvaranja ovakvih centara.

 

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina zahvalio se načelnicima što su pokrenuli ovu inicijativu.

 

-Naši građani treće životne dobi će imati mjesto gdje će, ne samo trošiti svoje slobodno vrijeme, nego gdje će analizirati prethodni period, stvarati nove navike i obaveze. Populacija treće životne dobi je najzaslužnija za našu domovinu, a ovakva saradnja nam pokazuje da je život u Bosni i Hercegovini moguć za sve njene građane koji je vole, poštuju i žele u njoj da žive, dodao je Pušina.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti