Položeno cvijeće ispred spomenika ubijenim antifašistima na Marijin Dvoru

U noći 27. na 28. mart 1945. godine odlukom ustaškog prijekog suda 55 građana Sarajeva antifašista je obješeno na Marijin Dvoru.
Položeno cvijeće ispred spomenika ubijenim antifašistima na Marijin Dvoru

Obilježavajući godišnjicu ovog stravičnog zločina delegacija Udruženja boraca narodno-oslobodilačkog antifašističkog rata (SUB­NOAR) Centar, predstavnici Općine Centar, te učenici drugog razreda Gimnazije Obala i drugi građani su u utorak, 28. marta 2017. godine položili cvijeće ispred spomen-obilježja postavljenog ispred sarajevskog Filozofskog fakulteta u čast nevino stradalim civilima krajem Drugog svjetskog rata.

 

U ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića cvijeće je položio i odao dužnu počast stradalim civilima njegov savjetnik Mustafa Resić.

 

U svom obraćanju prisutnima predsjednik općinskog Udruženja boraca narodno-oslobodilačkog antifašističkog rata Centar Šerif Biser je podsjetio na historijska događanja te davne 1945. godine kada se već nazirala pobjeda antifašističkih sila.

 

–Danas se sjećamo događaja kada je obješeno 55 sarajevskih antifašista ilegalaca po naredbi ustaškog komandanta Maksa Luburića radi eliminacije pokreta otpora u ovom gradu, kako bi se omogućilo povlačenje njemačkih jedinica prema Hrvatskoj i Sloveniji. Od obješenih je većina prebačena u sklonište na Darivi gdje su ih nakon nekoliko dana porodice našle i sahranile. Krajem rata u akcijama okupatorskih vlasti ubijeno je i masakrirano oko 800 patriota većinom iz partizanskih porodica u takozvanoj Berkovića vili, kasnije nazvana i Luburićeva vila. Posljedni transport vozom kojim je u logor Jasenovac trebalo biti upućeno oko 450 patriota Sarajeva, nije uspio jer je 10.000 ilegalaca oslobodilo Sarajevo, uz 1.500 poginulih. Ovo je naš dug prema ljudima koji su dali svoje živote da bi nama bilo bolje i ne smijemo ih nikada zaboraviti, kazao je Biser.

 

Spomen-obilježje je na inicijativu Udruženja boraca narodno-oslobodilačkog antifašističkog rata (SUB­NOAR) Centar svečano otkriveno 2. aprila 2008. godine. Finansijeri izgradnje spomenika su bili Općina Centar i Grad Sarajevo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti