Održana 8. sjednica Općinskog vijeća Centar

U ponedjeljak, 27. marta 2017. godine održana je 8. redovna sjednica Općinskog vijeća Centra. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 8. sjednica Općinskog vijeća Centar

Nova Odluka o uvjetima i načinu postavljanja firmi, reklama i drugih sadržaja na fasade

Općinsko vijeće je donijelo novu Odluku o uvjetima i načinu postavljanja firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području općine Centar, čime je prestala važiti prethodna odluka iz 2006. godine. Imajući u vidu da je od te godine u užem gradskom jezgru došlo do izgradnje poslovnih objekata, što dovodi do povećanja tržišne vrijednosti lokacije i cijene reklamiranja, novom odlukom izmijenjena je visina i način naplate naknada, kao i ranije utvrđenih lokacija za postavljanje transparenata i ujedno je uspostavljen sigurniji način naplate naknada za isticanje reklame/firme, reklamnih panoa i murala, reklamnih vitrina, displeja, te za postavljanje  transparenata, plakata i oglasa za što će se naknada naplaćivati unaprijed mjesečno, odnosno dnevno. Novom odlukom nije data mogućnost oslobađanja korisnika od plaćanja naknade. Prikupljene naknade predstavljaju prihod Općine koji će se koristiti namjenski za uređenje fasada.

Prema riječima općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, donošenje ove odluke ima za cilj uvođenje reda u ovu oblast, te ostvarivanje prihoda Općine po osnovu naknada, što je u interesu lokalne zajednice.

 

Izmjene Odluke o privremenom korištenju javnih površina

Vijeće je na ovoj sjednici usvojilo izmjene i dopune Odluke o privremenom korištenju javnih površina na području općine Centar. Inače, ovom odlukom utvrđuju se uslovi i kriteriji za dodjelu lokacija za privremeno korištenje javnih površina za postavljanje kioska, slobodnostojećih otvorenih bašti, slobodnostojećih reklamnih panoa i slobodnostojećih displeja, visina naknade svih vidova privremenog korištenja javnih površina, način naplate i mjere za sigurnu i efikasnu naplatu i druga pitanja od značaja za utvrđivanje naknade za korištenje javnih površina.

Usvojenim izmjenama i dopunama jasno su definisane javne površine kao izgrađeno i neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište u javnoj upotrebi, što će doprinijeti sprečavanju bespravnog postavljanja sadržaja na javnim površinama, pogotovo ljetnih bašti u užem gradskom jezgru čiji vlasnici nisu plaćali naknadu.

Na području općine Centar je velika potražnja i interes za korištenjem javnih površina za postavljanje različitih sadržaja. Izmjenama Odluke za pojedine sadržaje uvećana je naknada za korištenje javnih površina i propisane odredbe koje omogućavaju sigurniju naplatu naknada. Naknade su uvećane imajući u vidu da je u užem gradskom jezgru izgrađen znatan broj poslovnih objekata, što dovodi do povećanja tržišne vrijednosti lokacije, a osim toga ranije naknade za privremeno korištenje javnih površina na području općine Centar bile su niže u odnosu na druge gradske općine.

Izmjenama Odluke ukinuta je odredba o umanjenju naknade borcima za privremeno korištenje javne površine za postavljanje sadržaja, jer to pravo već ostvaruju prilikom dodjele poslovnih prostora, a po osnovu Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica. S tim u vezi načelnik Ajnadžić je naglasio da se u Općini Centar priprema jedinstvena odluka o benefitima za boračku populaciju kad je u pitanju dodjela i korištenje poslovnih prostora.

 

Građevinsko zemljište

Vijeće je na ovoj sjednici donijelo Odluku o utvrđivanju visine naknade u 2017. godini za građevinsko, poljoprivredno i gradsko građevinsko zemljište u državnom i privatnom vlasništvu koje se preuzima odnosno izuzima i ekspropriše od ranijih vlasnika u cilju privođenja trajnoj namjeni prema postojećoj planskoj

dokumentaciji, te dodjeljuje radi legalizacije već izgrađenih objekata na području općine Centar. Za ekstra zonu A naknada iznosi od 1.201-1.800 KM/m2; za ekstra zonu B od 901-1.200; za prvu zonu 601-900, drugu zonu 301-600, treću 101-300, četvrtu 41-100, petu 26-40 i za šestu zonu 17-30 KM/m2, dok je naknada za zemljište koje se ne može obrađivati 3-5 KM/m2. Visina naknada će se po potrebi usklađivati u toku godine svaka tri mjeseca u skladu sa promjenom prometne vrijednosti zemljišta.

Usvojena je Odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene kvadratnog metra korisne stambene površine na području općine Centar u 2016. godini, u iznosu od 1.252 KM, koja služi kao osnovica za izračunavanje visine naknade za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta – rente na teritoriji općine Centar za tekuću 2017. godinu, a koja se utvrđuje po zonama.

Vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata.

 

MZ ''Breka-Koševo II'' razdvojena na dvije zasebne mjesne zajednice

Na ovoj sjednici usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju i organizaciji mjesnih zajednica na području općine Centar. Najznačajnija izmjena odnosi se na razdvajanje Mjesne zajednice ''Breka-Koševo II'' na Mjesnu zajednicu ''Breka'' i Mjesnu zajednicu ''Koševo II'', kako je to ranije bilo prije njihovog spajanja. Odluka je donesena na inicijativu MZ, a na višegodišnje insistiranje građana mjesnog područja Koševo II. Peticiju sa tim zahtjevom potpisalo je 500 stanovnika. Istaknuto je da se razlikuju problemi sa kojima se građani ova dva mjesna područja susreću, od komunalne problematike, kulturnih i sportskih dešavanja, pa do razvojnih mogućnosti. Građani također ističu da je mjesnom području Koševo II prije tri godine pripojeno novo naselje ''Vrtovi sunca'' tako da se dodatno povećava broj stanovnika. Osim toga, sadašnje prostorije Mjesne zajednice su na vrhu naselja Breka, što je veoma daleko za stanovnike Koševa koji se zbog toga ne uključuju u aktivnosti mjesne zajednice, pa bi se osnivanjem vlastite mjesne zajednice doprinijelo efikasnijem rješavanju njihovih potreba i zahtjeva za poboljšanje uvjeta življenja. Predloženo je da sjedište MZ ''Breka'' bude u sadašnjim prostorijama MZ u Ulici Juraja Najtharta 5, a sjedište MZ ''Koševo II'' u općinskim prostorijama u Ulici Marcela Šnajdera 9-a.

 

Saglasnost na inicijativu za imenovanje ulice Armije RBiH

Općinsko vijeće Centar dalo je saglasnost na inicijativu stanovnika naselja Gornji i Donji Kromolj, Poljine i Slatina, koju su putem Savjeta MZ ''Betanija-Šip'' uputili Komisiji za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, da se ulici koja trenutno nema ime, a koja vodi od Veterinarske stanice Slatina do granice općina Vogošća i Centar (do naselja Poljine Hils) da ime Ulica Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ova inicijativa, na koju je saglasnost dalo Općinsko vijeće Centar, bit će upućena u dalju proceduru u Kanton Sarajevo, a odluku o davanju naziva ulice donosi Skupština Kantona Sarajevo.

 

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o provođenju općinske politike i aktivnostima načelnika Općine Centar u 2016. godini, Izvještaj o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u prošloj godini, kao i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Općine Centar u 2016. godini.

Usvojen je i Godišnji plan i program rada Javne ustanove Centar za kulturu Sarajevo za 2017. godinu. Općinsko vijeće je usvojilo Godišnji izvještaj o radu Centra za zdravo starenje koji je u općini Centar otvoren 18. januara 2016. godine. Vijećnici su iskazali brojne pohvale za sadržaje i aktivnosti koje za veliki broj sugrađana treće životne dobi uspješno provodi Centar za zdravo starenje.

Shodno ranije usvojenoj vijećničkoj inicijativi, Općinsko vijeće je usvojilo izmjene Poslovnika Općinskog vijeća prema kojima je povećan broj članova Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama i Komisije za boračka pitanja sa pet na sedam.

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je donijelo odluku o imenovanju Suanite Melunović za vršioca dužnosti Pravobranioca Općine Centar do okončanja postupka izbora i imenovanja Pravobranioca Općine Centar. Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja, Vijeće je verificiralo imenovanje dva savjetnika koji nemaju status državnih službenika, a koji se raspoređuju u Kabinet predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar.

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti