U Centru počela realizacija projekta podjele kanti za selektivno odlaganje otpada

U okviru projekta “Uvođenje odvojenog prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima na području Kantona Sarajevo”, kantonalno javno komunalno preduzeće „Rad“ je započelo sa podjelom kanti za selektivno odlaganje otpada ispred individualnih stambenih objekata u Centru. Projektom su za početak obuhvaćene dvije mjesne zajednice Centra: „Hrastovi-Mrkovići“ i „Breka-Koševo II“.
U Centru počela realizacija projekta podjele kanti za selektivno odlaganje otpada

U ulicama Asafa Serdarevića, Nusreta Fazlibegovića i Osmana Krupalije (MZ „Breka-Koševo II), od planiranih 117 kanti KJKP „Rad“ je uspio podijeliti 89 kompleta kanti dok će ostatak podijeliti tokom ove sedmice.

 

Također u Ulici Gornja Breka, koja administrativno pripada Mjesnoj zajednici „Hrastovi-Mrkovići“, završena je podjela ovih kanti ispred individualnih stambenih objekata.

 

–U ovoj ulici komunalno preduzeće je podijelilo 96 kompleta kanti koje se sastoje od jedne žute kante namijenjene za odlaganje reciklažnog otpada, dok je crna kanta namijenjena za komunalni otpad. Tokom proteklih mjeseci obavili smo anketiranje svih stanovnika Gornje Breke, od kojih se velika većina izjasnila da žele biti uključeni u ovaj projekat. Na osnovu ove ankete podijeljene su kante zainteresovanim građanima. Također u narednoj fazi  se nadamo da će biti uklonjeni stari kontejneri, objasnio je Elvis Šatrović, sekretar Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“.

 

Pomenuti projekat kojeg realizuje komunalno preduzeće „Rad“ osim Centra također obuhvata općine: Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad i Vogošću.

 

Kako je planirano komunalno preduzeće „Rad“ će crne kante prazniti 3-4 puta sedmično, a žute kanta sa reciklažnim otpadom jednom sedmično. Na svakoj kanti se nalazi naljepnica sa upustvom za građane koji otpad je dozvoljeno odlagati u svaku od kanti. U dogovoru sa mjesnim zajednicama Općine Centar planirano je održavanje dodatne edukacije za građane.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti