Općina Centar snažno podržava rješavanje problema Roma

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima ugostio je predstavnike Misije OSCE-a u BiH Amelu Tandara i Vedrana Durakovića, te predsjednika Udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar” Dervu Sejdića. Povod sastanka bio je razgovor o donošenju Akcionog plana za rješavanje problema Roma na nivou Općine Centar Sarajevo za period od 2017. do 2020. godine.
Općina Centar snažno podržava rješavanje problema Roma

Naime, zbog slabe obrazovanosti, neuključenosti u formalne oblike rada, specifičnog načina življenja i mnogih drugih karakteristika, Romi su u većoj mjeri marginalizovani, a njihova marginalizacija se najviše očituje kroz ekonomski, prostorni, politički i kulturološki aspekt. Upravo je zbog toga Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 3. jula 2008. godine usvojilo Akcioni plan Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, a kako provedba Akcionog plana Bosne i Hercegovine nije postigla očekivane rezultate, najvećim dijelom zbog slabe ili gotovo nikakve uključenosti i saradnje lokalne samouprave kao navedenih nositelja mjera, kreiran je novi dokument – Revidirani akcioni plan Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma.

 

Akcioni plan Općine Centar za rješavanje problema Roma u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite Roma 2017.-2020. godine sa jedne strane će biti primjena novog Revidiranog akcionog plana BiH, a sa druge strane izraz brige ove lokalne zajednice za svoje sugrađane pripadnike romske nacionalne manjine.

 

Savjetnica za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH Amela Tandara kazala je da što prije treba formirati radne grupe za izradu pomenutog akcionog plana, te uključiti što više aktera koji mogu biti važan faktor u njegovom kreiranju.

 

-Novaca ima u predpristupnim fondovima Europske unije, ali je važno pripremiti projekte sa kojima će se aplicirati za povlačenje tih sredstava. Mi vam stojimo na raspolaganju za svaki vid tehničke, pravne, finansijske i savjetodavne pomoći, istakla je Tandara.

 

Sejdić je posebno izdvojio problem stambenog zbrinjavanja Roma, te izrazio nadu da će Općina Centar nastaviti sa izgradnjom objekata za smještaj Roma na lokalitetu Crnog vrha i interno raseljenih lica u općini Centar.

 

-Predstoji nam mapiranje potreba Roma na području ove lokalne zajednice, a to planiramo raditi na bazi procjena. Zahvaljujući podršci i pomoći Misije OSCE-a u BiH u nekoliko lokalnih zajednica u BiH već su usvojeni Akcioni planovi, a nadam se da ćemo uskoro imati takav plan i u Općini Centar, pojasnio je Sejdić.

 

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općina Centar i ranije učestvovala u sufinansiranju izgradnje stanova za romsku populaciju, te obezbjeđivanju zemljišta za izgradnju stambenih jedinica sa svim potrebnim dozvolama, a da će u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti sa realizacijom takvih projekata i u budućnosti, uz obaveznu podršku kantonalnog i državnog nivo vlasti.

 

-Smatram da će donošenjem ovog plana Općina Centar ispuniti preduslov za pristup međunarodnim projektima i dodjelu donatorskih sredstava za rješavanje problema Roma. U što kraćem vremenskom periodu napravit ćemo prijedlog sastava radnih grupa za izradu Akcionog plana, a onda pristupiti potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Općine, Misije OSCE-a u BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Brojni su problemi prisutni u romskim zajednicama, širom države, a od lokalnih vlasti, najviše, zavisi njihovo rješavanje. Mi smo u budžetu obezbijedili sredstva za potrebe dokvalifikacije ili prekvalifikacije romske populacije iz Centra, ali i sredstva za stimulisanje učenika Roma. Voljni smo nastaviti podržavati projekte boljeg obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite romske populacije, posebno projekte koji su namijenjeni povećanju broja romske djece u školama i održanju kontinuiteta njihovog obrazovanja, naglasio je Ajnadžić, te dodao da Općina u narednom periodu namjerava izgraditi sportsku plohu za djecu i mlade na Gorici, ali i organizirati ekološku akciju čišćenja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti