U Centru za kulturu Sarajevo obilježen Svjetski dan pripovijedanja

Povodom Svjetskog dana pripovijedanja u prostorijama Centra za kulturu „Sarajevo“, u utorak 21. marta 2017. godine, za učenike Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ organizovano je pripovijedanje bajki. Profesorica violine u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu Marina Tomić je učenicima prvog i drugog razreda pomenute škole, koji su došli u pratnji svojih učiteljica Dijane Dorfer-Galijašević i Nermine Hadžić, ispričala tri bajke.
U Centru za kulturu Sarajevo obilježen Svjetski dan pripovijedanja

 

-Djeci sam prvo pripovijedala jednu divnu bajku južnoslavenskih naroda „Čardak ni na nebu ni na zemlji“, o velikim nevoljama koje naš junak savlada i pobijedi na kraju, zatim jednu staru češku bajku „Dvanaest mjeseci“, kao i srednjoevropsku bajku „Ukleti kraljević i čelik Henrik“. To su divne arhetipske slike koje postoje u svima nama i mi smo uvijek taj kraljević ili kraljevna koji trebaju da pobijede neke nevolje u životu. Ovakvih priča trebamo davati dovoljno našoj djeci i onda će oni biti hrabri, vedri, dobri i snažni da pobijede sve nevolje u svom životu, objasnila je Tomić.

 

Također istim povodom u večernjim satima u utorak 21. marta 2017. godine u prostorijama Centra za kulturu „Sarajevo“, glumica Tatjana Šojić pripovijedat će publici bajke za odrasle. Početak predstave je u 19 sati i ulaz je besplatan.

 

Današnje pripovijedanje bajki je organizovano zahvaljujući saradnji Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije „Bajka“ i Javne ustanove Centar za kulturu “Sarajevo“. Pokrovitelji ovog programa su općine Centar i Stari Grad te Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

 

Udruženje „Bajka“ na ovaj način želi da sačuva od zaborava naše i svjetsko bogato kulturno nasljeđe, priče, bajke, narodne poslovice, pravu narodnu izvornu muziku – sevdalinke. U današnje vrijeme su djeca bombardovana konzumerizmom, čime se kod najmlađih stvara pogrešna slika da je sve što je staro: prošlogodišnja odjeća, knjiga koju smo nekada pročitali, crtani film koji smo jučer gledali, da ne valja, jer hoćemo nešto novo, čime zaboravljamo naše korijene i ono na čemu trebamo graditi naš život. Jako je važno djeci pričati bajke, jer što više se djeci pričaju bajke ona su sve inteligentnija. Kroz bajke dijete dobija podsvjesnu poruku da će pobijediti kakva je god nevolja u pitanju, kao i junaci iz bajki.

 

Svjetski dan pripovijedanja kao međunarodna manifestacija posvećena usmenom pripovijedanju ustanovljen je 2003. godine od kada se slavi u više od 25 zemalja svijeta na svim kontinentima. Ovogodišnja tema Svjetskog dana pripovijedanja je „Transformacija“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti