Pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Melleti

Svake godine početkom juna bude održana „Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta“ na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) u kojoj je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Ove godine planirano je da domaćin manifestacije bude Sarajevo.
Pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Melleti

Tim povodom je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, kao predstavnik Općine koja je jedan od pokrovitelja održavanja ove manifestacije, zajedno sa svojim savjetnicima Bećirom Sirovinom i Jasminom Gerinom održao sastanak sa članovima Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine, predstavnicima Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, te Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 

-Danas smo se okupili kako bismo osmislili protokol obilježavanja godišnjice velike bitke na Monte Meletti koja se odvijala 7. juna 1916. godine. Ova manifestacija treba da pošalje poruku mira i prosperiteta, a s obzirom da je među poginulim pripadnicima austro-ugarske vojske bilo naših zemljaka svih vjera, smatramo da je veoma značajna za Bosnu i Hercegovinu. U okviru manifestacije u Sarajevu, koja će biti održana 2. juna ove godine, planiramo obilazak spomen-obilježja Vječna vatra i spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te obilazak mezarja i grobalja pripadnika svih naroda u Bosni i Hercegovini. U protokol aktivnosti važno je uvrstiti obilazak svih onih lokacija koje čuvaju sjećanje na odbranu grada i države BiH, te njegovanje tekovina naše odbrambeno-oslobodilačke borbe. Moj prijedlog je da se u program obilaska uvrsti i posjeta Bijeloj i Žutoj tabiji, kao i bivšoj kasarni Jajce, te da se održi jedan historijski čas, kako bi se delegacije iz Austrije i Italije upoznale sa ratnim dešavanjima i opsadom Sarajeva. Nakon toga delegacije bi trebale posjetiti sarajevski ratni tunel spasa „D-B“ i Vrelo Bosne, naglasio je Ajnadžić.

 

Potpredsjednik Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva dr. Herwig Brandstetter kazao je da je obradovan što se ove godine manifestacija održava u Bosni i Hercegovini, te najavio dolazak 70-tak ljudi iz Italije i Austrije.

 

Na sastanku je dogovoreno da se formira Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice velike bitke na Monte Meletti na čijem čelu će biti federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević. Pomenuti odbor će utvrditi tačan protokol aktivnosti koje će se odvijati u periodu od 31. maja do 2. juna 2017. godine, a prvi sastanak odbora će se održati u četvrtak, 23. marta 2017. godine.

 

Podsjećamo, Bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u austro-ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu austro-ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom "Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti