Nedžad Bećar pokrenuo proizvodnju auto-kozmetike uz pomoć programa za samozapošljavanje Općine Centar

Općina Centar Sarajevo pokrenula je projekat samozapošljavanja 2015. i u toj godini iz budžeta izdvojila 50.000 KM. S obzirom na veliko interesovanje mladih i pozitivna iskustva, sa projektom se nastavilo i naredne godine, te je u 2016. izdvojeno 100.000 KM za ove namjene.
Nedžad Bećar pokrenuo proizvodnju auto-kozmetike uz pomoć programa za samozapošljavanje Općine Centar

Oni projekti koji se ocijene da imaju najveću mogućnost realizacije i postizanja višestruke dobrobiti za pojedinca koji ga donosi i zajednice u kojoj ga aplikant ostvaruje bivaju odobreni, te se izdvajaju sredstva u visini od minimalno 10, a maksimalno 15 hiljada po projektu.

 

U 2016. godini, po završetku srednje škole mladi Nedžad Bećar koji je već bio u potrazi za poslom vidjevši javni poziv za program samozapošljavanja odlučio je iskoristiti pruženu priliku i aplicirati sa svojim projektom. 

 

- Nakon završetka srednje škole više mjeseci sam tražio posao. Razgovarao sam sa ocem da pokrenem vlastiti posao i tad sam nekako u tim trenucima vidio oglas da Općina Centar finansira poslovne projekte mladih nezaposlenih osoba, te sam odlučio prijaviti se i vidjeti šta će mi to donijeti. Tokom ovog procesa Općina Centar sa svojim timom je bila jako odgovorna prema nama. Sve je u roku ispunjeno i nismo imali nikakvih poteškoća niti otežavajućih okolnosti. Sve je bilo usmjereno ka tome da se nama pomogne, kaže devetnaestogodišnji Nedžad.

 

Po okončanju srednješkolskog obrazovanja Nedžad je odlučno krenuo u istraživanje poslovnih djelatnosti najmanje zastupljenih u Bosni i Hercegovini, te je izabrao jednu i počeo sa razvijanjem posla i poslovnog okruženja.

 

- Po završetku srednje škole, uradio sam istraživanje o manje zastupljenim poslovnim djelatnostima kod nas u Bosni i Hercegovini. Tada sam vidio da je proizvodnja auto-mirisa i uopće svih proizvoda koji se odnose na auto kozmetiku, jako malo zastupljena kod nas, te da se svi proizvodi ovakve vrste uvoze iz drugih zemalja. Shodno tome odlučio sam napraviti biznis plan koji će omogućiti domaću proizvodnju i zasad je dobro krenulo. Auto mirisi koje mi proizvodimo se prave i od drveta i od papira. Pravimo i mirise za ormare i iste nudimo ovdašnjim buticima, a koji se isto tako mogu koristiti i u kućnoj upotrebi. Također pravimo i podmetače za čaše, ističe Nedžad.

 

Biznis Nedžadu trenutno ide jako dobro i ostvario je jako kvalitetne poslovne kontakte.

 

- Za više auto firmi i osiguravajućih kuća izrađivao sam proizvode. Ostvario sam neke kontakte te namjeravam proširiti proizvodnju i svoje proizvode u budućnosti ponuditi i vanjskom tržištu, naglašava Nedžad.

 

Mladi Nedžad ne žali zbog utrošenog truda i vremena. Zadovoljan je i ponosan na ono što je do sada postigao i nada se da će u budućnosti kada proširi kapacitet firme uspjeti ponuditi radna mjesta i tako pomoći svojim sugrađanima.

 

- Sviđa mi se ovaj posao. Imam želju da sa ovim poslom pomognem i sebi i drugima. Ne žalim za utrošenim vremenom, kaže Nedžad. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti