Općina Centar utvrdila Pravilnik o postavljanju reklama u cestovnom pojasu

Kao što smo ranije informisali, Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 6. redovnoj sjednici, održanoj 23. februara 2017. godine, usvojilo Pravilnik o postavljanju reklama i znakova informacija u cestovnom pojasu i zaštitnom cestovnom pojasu koji pripada javnim lokalnim i nekategorisanim cestama kojima upravlja Općina Centar.
Općina Centar utvrdila Pravilnik o postavljanju reklama u cestovnom pojasu

Pravilnikom je utvrđena vrsta, obim reklama i znakova informacija, način postavljanja i održavanja, te visina i način plaćanja naknade za njihovo postavljanje u cestovnim pojasu. Donošenje ovog pravilnika je zakonska obaveza nakon što je Vlada Kantona Sarajevo donijela Odluku o kategorizaciji cesta u Sarajevu kojom su nabrojane lokalne ceste koje su prešle u nadležnost općine. Donošenje Pravilnika predstavlja operacionalizaciju najavljenih aktivnosti Općine Centar s ciljem uređivanja stanja u cestovnom pojasu kojim upravlja Općina, a ujedno i priliva sredstava u općinski budžet po osnovu korištenja javnog prostora za postavljanje reklama. Sredstva koja Općina Centar prikupi po osnovu ovog pravilnika mogu se koristiti samo za potrebe investiciono-tehničkog održavanja lokalnih i nekategorisanih ulica na njenom području.

 

 

Podsjećamo da je pomenutim pravilnikom, između ostalog, propisano da je za postavljanje reklamnih znakova u cestovnom pojasu i zaštitnom pojasu ceste kojom upravlja Općina potrebno odobrenje nadležne Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, kao i rješenje ove službe o iznosu naknade za korištenje cestovnog pojasa u tu svrhu, a koja se uplaćuje u godišnjem iznosu. Visina godišnje naknade utvrđena je u ovisnosti od lokacije odnosno zone, kao i površine reklamnog znaka. Tako godišnja naknada za postavljanje reklamnih znakova u cestovnom pojasu odnosno zaštitnom pojasu ceste kojom upravlja Općina Centar iznosi, zavisno da li je u ekstra, prvoj ili drugoj zoni, od 40 do 90 KM po komadu, a za slobodnostojeće reklamne panoe, također zavisno od zone, od 30 do 90 KM po kvadratnom metru površine panoa. Za reklame postavljene u trećoj zoni godišnja naknada iznosi 360 maraka godišnje, bez obzira na kvadraturu.

 

Pravilnikom je također propisano da se reklamni znakovi ne smiju postavljati na raskrsnicama, unutrašnjim stranama oštrih krivina, u tunelima, na mostovima i nadvožnjacima, na mjestima ukrštanja sa željezničkom prugom niti na udaljenosti manjoj od 30 metara od saobraćajnih znakova. Reklamni znakovi koji su osvijetljeni ne smiju svjetlost usmjeravati u pravcu uzdužne ose javne ceste prema vozačima niti emitirati svjetlost u isprekidanim intervalima.

 

Svi korisnici koji u trenutku stupanja na snagu ovog pravilnika imaju postavljene reklamne znakove za koje nemaju odobrenje dužni su u roku od 30 dana podnijeti nadležnoj općinskoj Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove zahtjev za izdavanje odobrenja, te ukoliko to ne učine dužni su ukloniti reklamne znakove ili će to o trošku njihovih vlasnika učiniti inspektor za ceste Općine Centar, koji je ujedno zadužen i za nadzor nad provođenjem odredaba Pravilnika.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti