Za obrazovanje Općina Centar u 2017. godini izdvojila 4.277.490 maraka

Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom izdvajanja značajnih sredstava iz budžeta za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, stipendiranje nadarenih učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima i drugo.
Za obrazovanje Općina Centar u 2017. godini izdvojila 4.277.490 maraka

Tako je u ovogodišnjem općinskom budžetu izdvojeno 4.277.490 maraka za podršku obrazovanju.

 

U okviru tih sredstava, obezbijeđeno je ukupno 400.000 maraka za dodjelu općinskih stipendija „Prof. dr. Husein Kulenović“ srednjoškolcima i studentima sa visokim prosjekom ocjena, ali i za one iz socijalno ugroženih porodica. Izdvojeno je i 78.000 KM za besplatan prevoz učenika osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza (osnovne škole „Alija Nametak“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Nafija Sarajlić“) i 12.000 KM za prevoz učenika sa posebnim potrebama i njihovih pratilaca, te 2.000 KM Centru „Vladimir Nazor“ za sufinansiranje projekta Škola u prirodi.

 

U budžetu Općine Centar za 2017. godinu obezbijeđeno je 85.000 maraka za nabavku đačkih užina za učenike osnovnih škola čije su porodice slabijeg imovinskog stanja. Kao i prethodnih godina, osim za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine, besplatne đačke užine će biti obezbijeđene i za djecu iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“.

 

Za poboljšanje uslova rada i opremljenosti predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova Općina je izdvojila 331.000 KM. U okviru tih sredstava planirana je rekonstrukcija devastiranog objekta obdaništa Razigrani dani, sufinansiranje sanacije zgrade OŠ „Safvet-beg Bašagić“, sufinansiranje sanacije kotlovnice u zgradi OŠ „Alija Nametak“, poboljšanje uslovnosti objekata obrazovnih institucija, a prema iskazanim zahtjevima i potrebama. Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu izdvojeno je 10.000 maraka za organizaciju Četvrte međunarodne akademske konferencije Mjesta i Tehnologije 2017/Places and Technologies 2017.

 

Iznos od 40.000 KM namijenjen je za nagrađivanje osnovnih škola prema postignutim sveukupnim rezultatima. Osim toga, u cilju poticanja što boljih rezultata u znanju iz pojedinih nastavnih predmeta (matematike, fizike, geografije, informatike, lektire, tehnike i kulturno-umjetničkog stvaralaštva) Općina je obezbijedila 25.000 KM za organiziranje takmičenja učenika osnovnih škola iz pomenutih oblasti. Za podršku radu ekoloških sekcija izdvojeno je 15.000, a za opremanje školskih biblioteka 20.000 KM. Kao i proteklih godina, obezbijeđeno je i 8.000 KM za kupovinu karata učenicima završnih razreda osnovnih škola za pozorišne predstave.

 

Na početku svake školske godine Općina daruje prvačićima školske torbe i pribor, za što je i ove godine izdvojeno 42.000 KM. Osim toga, redovno se izdvaja 10.000 KM za poticaj romskoj djeci za redovno školovanje u osnovnim školama na području Centra i 5.000 maraka za podršku obrazovnim ustanovama za projekte prekvalifikacije i vanrednog školovanja pripadnika romske populacije.

 

Za implementaciju projekta IT inkubatora izdvojeno je 10.000 maraka, a osnovni cilj je podizanje svijesti mladih ljudi o potrebi za cjeloživotnim učenjem i razvojem poslovnih vještina, te njihovo osposobljavanje za praktično djelovanje u poslovnom svijetu i proaktivan pristup u procesu traženja posla i sagledavanju mogućnosti samozapošljavanja kroz pokretanje vlastitog biznisa. Za realizaciju projekta energetske efikasnosti za utopljavanje škola i vrtića na teritoriji općine i imovine Općine Centar izdvojeno je 340.517 KM, dok je za izgradnju objekta osnovne škole u naselju Šip u budžetu za 2017. godinu izdvojeno 2.803.973 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti