Radovi na sanaciji klizišta u Nahorevskoj ulici 125 u završnoj fazi

Ukoliko dozvole vremenske prilike radnici građevinske firme „Mibral“ će sredinom naredne sedmice okončati radove na sanaciji klizišta u Nahorevskoj ulici 125 (Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“).
Radovi na sanaciji klizišta u Nahorevskoj ulici 125 u završnoj fazi

- Završili smo sa radovima na izgradnji prvog armirano-betonskog zida iznad stambenog objekta u Nahorevskoj ulici kod broja 125. Sada radimo na drugom potpornom zidu, čiju izgradnju planiramo završiti naredne sedmice, objasnio je Milan Bralović, vlasnik građevinske firme „Mibral“ d.o.o. Sarajevo, koja je odabrana na javnom pozivu za odabir najpovoljnijeg izvođača radova za sanaciju klizišta u Nahorevskoj ulici kod broja 125.

 

 

Prvi potporni zid je ukupne dužine 20 metara, a visine od 2,2 do 3 metra i iznad njega je ugrađen novi drenažni sistem. Drugi potporni zid će biti ukupne dužine šest metara i predstavlja nastavak na armirano-betonski potporni zid čija izgradnja je obavljena u prijašnjoj sanaciji klizišta u Nahorevskoj ulici. Ovim zidom će osim sprečavanja daljnjeg klizanja tla također biti proširena lokalna saobraćajnica.

 

 

Projekat finansira Općina Centar koja je iz svog budžeta za ovu namjenu izdvojila 45.715 KM. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je realizator i nadzor ovog projekta.

 

 

Glavni projekat sanacije ovog klizišta u Nahorevskoj ulici, koji je također finansirala Općina Centar, je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

 

Prema ovom dokumentu urađeno je geodetsko snimanje i izvođenje istražnih radova i ispitivanja s ciljem dobijanja relevantnih podataka. Pomenuto klizište obuhvata površinu od 290 metara kvadratnih. Kako je navedeno u glavnom projektu uzroci nastanka klizišta su nagib terena, geološka građa tla, podzemne i površinske vode.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti