Održana 7. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 7. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 9. marta 2017. godine. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 7. sjednica Općinskog vijeća Centar

Ovogodišnji budžet Općine 46.382.720 KM

Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo predloženi budžet Općine Centar za 2017. godinu sa pratećom odlukom o njegovom izvršavanju. Ovogodišnji budžet planiran je u ukupnom iznosu 46.382.720 KM što je za 771.880 KM više u odnosu na nacrt budžeta. I ovaj put, kao i proteklih godina građani su učestvovali u njegovom kreiranju predlažući tokom javne rasprave prioritetne projekte, od kojih su mnogi uvršteni za realizaciju u 2017. godini.

Prema riječima općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, koji je predlagač ovog najvažnijeg općinskog finansijskog dokumenta, ovogodišnji budžet je pretežno razvojni. To potvrđuje i podatak da u ukupnoj sumi učešće kapitalnih izdataka iznosi 46,21% i veće je za 1,89% u odnosu na prethodnu godinu. Kapitalna ulaganja planirana su u iznosu 15.236.973 KM što je 32,85% sredstava budžeta za 2017. godinu. Načelnik Ajnadžić je naglasio da je ovogodišnji budžet Općine Centar likvidan i stabilan, a planirani su i novi prihodi (kao što su naknade za postavljanje reklama i drugo), kao i mjere za jačanje finansijske discipline te da izvršenje budžeta za realizaciju projekata mora biti veće u odnosu na prethodne godine.

Od značajnijih projekata u ovoj godini su: izgradnja vodovoda za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja; uređenje Pozorišnog trga Susan Sontag, sanacija Merhemića trga na Ciglanama, projekt izgradnje objekta osnovne škole na Šipu, rekonstrukcija devastiranog objekta obdaništa Razigrani dani, izgradnja 11 dječijih igrališta ''Ciciban'', sanacija klizišta iza porodilišta na Jezeru, izgradnja kružnih saobraćajnih tokova na ulazu u Šipu i kod Arhitektonskog fakulteta, izgradnja podzemnih javnih garaža na Bulevaru Franca Lehara i Merhemića trgu, otvaranje još jednog Centra za zdravo starenje, te Centra za zdravo odrastanje djece i drugo.

 

 

Usvojen Program rada Vijeća u ovoj godini

Na ovoj sjednici Vijeće je usvojilo program svoga rada u 2017. godini. Program je urađen po kvartalima i sadrži normativno-programski kao i tematsko-izvještajni dio aktivnosti. Od planiranih tema koje će biti razmatrane na sjednicama su, između ostalog, izmjene i dopune Statuta Općine i Poslovnika Općinskog vijeća, zatim odluka o dodjeli i prodaji stanova kojima raspolaže Općina, urbanistički planovi (Gimnazija-garaža, Pasaž-Šenoina, Lora-Poljine, Šenoina, Pošta-sud, Koševo-Jezero); podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i samozapošljavanja mladih; modernizacija i jačanje uloge mjesnih zajednica; plan razvoja kapaciteta Općine za povlačenje sredstava iz fondova EU i drugih međunarodnih fondova; rezultati elaborata o ekonomskoj opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar....

 

 

Općina će sufinansirati postavljanje termo fasada na stambenim zgradama

Vijeće je usvojilo Odluku o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanja stambenih zgrada za kolektivno stanovanje. Kod donošenja ove odluke  imalo se u vidu da je sve veći broj zahtjeva građana za pružanje finansijske pomoći za utopljavanje stambenih zgrada kako bi došlo do uštede toplotne energije i ujedno do poboljšanja kvaliteta zraka. Odlukom je predviđeno da Općina zajedno sa etažnim vlasnicima stanova, a putem upravitelja, učestvuje u sufinansiranju postavljanja termo fasada, maksimalno do 50% od ukupne vrijednosti radova, a u skladu sa raspoloživim sredstvima. Općinska sredstva za utopljavanja stambenih zgrada će se raspoređivati na osnovu javnog poziva te u skladu sa kriterijima propisanim u odluci. Za tu namjenu u ovogodišnjem budžetu je planirano 50.000 KM.

 

 

Odluka o izgradnji/rekonstrukciji devastiranog obdaništa Razigrani dani

Na prijedlog općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića Općinsko vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izgradnji poslovnog objekta u Ulici Patriotske lige 42 i davanju na korištenje Javnoj ustanovi Djeca Sarajevo. Naime, donošenje ove odluke je prvi korak ka konačnom rješenju obnove potpuno devastiranog objekta obdaništa Razigrani dani na pomenutoj adresi, što već dugo vremena traže stanovnici Mjesne zajednice Breka-Koševo II. U skladu sa odredbama ove usvojene odluke bit će zaključen sporazum između Općine Centar, koja će biti investitor projekta, Kantona Sarajevo i Javne ustanove Djeca Sarajeva. Nakon toga Općina može pristupiti pripremi projektne dokumentacije, te u skladu sa raspoloživim sredstvima početi izgradnju/rekonstrukciju objekta koji će biti u njenom vlasništvu. Nakon završetka izgradnje, Općina će ugovorom o zakupu dodijeliti prizemlje objekta na korištenje JU Djeca Sarajeva radi stavljanja u funkciju obdaništa. Ugovor će biti zaključen na deset godina, uz simboličnu mjesečnu naknadu od 1 KM/m2, s pravom obnavljanja ugovora. Sprat objekta bi koristila Općina za druge namjene.

 

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo odluku o prestanku statusa javnog vodnog dobra u općoj upotrebi za dio Koševskog potoka za koji je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo donijelo rješenje da predmetno zemljište prestaje da ispunjava uvjete javnog vodnog dobra jer je došlo do izmještanja tog dijela Koševskog potoka koji je sada prestao biti dio korita. Odluka je donesena na inicijativu općinske Službe za prostorno uređenje za preuzimanje predmetnog zemljišta u svrhu izgradnje kolektivne garaže na lokalitetu Ciglane-Merhemića trg u skladu sa Regulacionim planom Ciglane. Vijeće je donijelo i rješenje o izuzimanju iz posjeda vlasnika  zemljišta, površine 15 m2, u korist Općine Centar radi proširenja krivine u Ulici Aleksandra Puškina.

 

 

Program obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja

Vijeće je usvojilo Program obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja 2017. godine. Usvojen je i tekst javnog poziva i kriteriji za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2017. godini. Javni poziv će biti objavljen u sredstvima javnog informiranja i bit će otvoren mjesec dana, a uručivanje priznanja ovogodišnjim dobitnicima bit će upriličeno na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom 2. maja – Dana Općine Centar.

 

 

Penzioneri općine Centar će 27. aprila obilježavati svoj dan

Vijeće je usvojilo Odluku o obilježavanju Dana penzionera općine Centar 27. aprila, na dan osnivanja Udruženja penzionera općine Centar. Taj dan će se ubuduće obilježavati svake godine održavanjem tematske sjednice Općinskog vijeća, te prigodnim druženjem kojeg će, uz finansijsku podršku Općine, organizirati Udruženje penzionera općine Centar i predstavnici Udruženja ''Partnerstvo za javno zdravlje'' koji realiziraju projekt Centra za zdravo starenje.

 

Općina Centar obilježavanjem Dana penzionera želi naglasiti važnost ove populacije i njihov doprinos društvenoj zajednici, osigurati adekvatnu brigu i potaknuti uključivanje starijih osoba u društveni život, te podići svijest o problemima i izazovima starenja u današnjem svijetu. Pri donošenju ove odluke imalo se u vidu da se penzioneri nalaze na margini društvene stvarnosti uprkos činjenici da su životni vijek proveli radeći za svoju zajednicu i njen napredak, a danas nezasluženo žive sa minimalnim primanjima, na rubu egzistencije i prepušteni sami sebi i osjećaju se kao teret društva.

 

 

Komisije Općinskog vijeća

Općinsko vijeće je donijelo odluke o obrazovanju tri komisije: za saradnju sa nevladinim organizacijama; za kulturu i sport; za energetsku efikasnost. Izvršen je izbor članova pojedinih radnih tijela Vijeća:Drugostepenog organa za žalbe, Komisije za poslovne prostorije, Komisije za energetsku efikasnost, Komisije za kulturu i sport i Komisije za saradnju sa nevladinim organizacijama. S tim u vezi usvojen je zaključak da predsjednici klubova parlamentarnih stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća predlože novi sastav pomenutih komisija na osnovu izbornih rezultata.
Na ovoj sjednici izabran je privremeni sastav Komisije za obrazovanje koja će okončati proceduru predlaganja kandidata za općinske stipendije za ovu školsku godinu kako bi Općinsko vijeće što prije donijelo odluku o izboru studenata i srednjoškolaca koji će dobiti ove stipendije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti