Predstavljen idejni projekat ambulante porodične medicine na Nahorevu

Na sastanku koji je organizovan u prostorijama Javne ustanove „Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“, a na kojem su učestvovali predstavnici Kantona Sarajevo i Općine Centar, održana je prezentacija idejnog projekta ambulante porodične medicine čija izgradnja je planirana u okviru novog kompleksa za potrebe Odjeljenja za forenzičku psihijatriju.
Predstavljen idejni projekat ambulante porodične medicine na Nahorevu

Planirana ambulanta bi zauzimala prostor od 171 metra kvadratnog i sam objekat bi ispunjavao sve potrebne uslove koji su propisani za otvaranje medicinske ustanove ovog tipa. Idejni projekat je uradio arhitekta Faruk Kapidžić, koji je također prisustvovao održanom sastanku.

 

Nakon prezentacije direktor ove ustanove Muhamed Ahmić je podsjetio prisutne na dosadašnji tok realizacije projekta čija prezentacija idejnog projekta Odjeljenja za forenzičku psihijatriju je bila krajem prošle godine i za čiju realizaciju je potrebno više od 6 miliona KM.

 

–U rekordno kratkom vremenskom roku smo uspjeli riješiti problem uknjiženja bolnice, te promjene u osnivačkim aktima iz 1948. godine. Zahvaljujući dobroj saradnji Kantona Sarajevo i Općine Centar dobili smo potrebna rješenja za uklanjanje starih objekata na čijem će mjestu biti izgrađeno novo Odjeljenje za  forenzičku psihijatriju. Naša ustanova ima još sredstava za izradu glavnog izvedbenog projekta, nakon čega slijedi pribavljanje potrebnih saglasnosti poput urbanističke i građevinske dozvole, kazao je Ahmić.

 

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić kazao da je Općina Centar, kao što je prije i najavio, zainteresovana za ulaganje u izgradnju objekta ambulante koja je prijeko potrebna za stanovnike Nahoreva.

 

–U rebalansu općinskog budžeta za ovu godinu, koji je planiran u aprilu, namjeravamo izdvojiti iznos od 100.000 KM. Ovaj projekat Općina Centar želi finansirati do kraja. Za početak je potrebno da naše dvije institucije potpišu memorandum o razumijevanju u kojem bi se navela prava i obaveze učesnika u projektu, objasnio je Ajandžić nakon prezentacije, koji je sugerisao svojim domaćinima da također pokušaju tražiti finansijska sredstva za izgradnju Odjeljenja za forenzičku psihijatriju iz fondova Evropske unije u čemu će im pomoći i Općina Centar koja planira formirati tim za izradu projekata koje će aplicirati prema ovim fondovima.

 

Zilha Ademaj, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo je ovom prilikom kazala da će osim finansijskih sredstava za početak projekta izgradnje forenzičke psihijatrije, ministarstvo kojim rukovodi planirati sredstva za obuku specijalizanata za potrebe novog odjeljenja Psihijatrijske bolnice Jagomir kako bi novi kompleks kadrovski osposobili za rad.

 

Sastanku su također prisustvovali i Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine KS i Mustafa Mulić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti