U Domu mladih 14. marta završna manifestacija u okviru projekta „Pokaži svoj talenat“

U prostorijama Općine Centar Sarajevo, u utorak 7. marta 2017. godine, organizirana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene planirane aktivnosti najveće inkluzije i socijalizacije djece sa posebnim potrebama u jugoistočnoj Evropi, a u okviru projekta „Pokaži svoj talenat“.
U Domu mladih 14. marta završna manifestacija u okviru projekta „Pokaži svoj talenat“

U ime organizatora medijima su se obratili načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Jasmin Čerimagić, te predstavnici OŠ „Safvet-beg Bašagić“ i Bosnalijeka.

 

Naime, u okviru navedenog projekta 14. marta 2017. godine u Domu mladih planirana je završna manifestacija gdje će biti održane radionice na kojima će djeca sa posebnim potrebama imati priliku da se druže sa osnovcima i srednjoškolcima i gdje će kroz zabavu i igru stvarati umjetnička djela.

 

Dopredsjedavajući Haljevac je kazao da je riječ o projektu ljubavi, projektu najveće inkluzije djece sa posebnim potrebama u jugoistočnoj Evropi.

 

-U Domu mladih će se okupiti skoro 2.000 djece iz cijele BiH te imati šansu da pokažu ono što su pripremili ispred svojih škola i udruženja. Djeca su tri mjeseca imala radionice gdje su učila pokazati i razvijati svoju kreativnost. Ova djeca trebaju našu pomoć i podršku i zbog toga sam posebno sretan što učestvujem u ovom projektu. Naredne godine projekat planiramo proširiti na četiri grada u našoj zemlji, istakao je Haljevac.

 

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Jasmin Čerimagić zahvalio se Općini Centar na podršci bez koje, kako je naglasio, ne bi bilo moguće organizirati manifestaciju.

 

-Mi smo organizatori ovog projekta uz podršku Općine Centar i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Naša želja je da ovo preraste u tradiciju i da što veći broj djece bude uključen u ovakve aktivnosti, dodao je Čerimagić.

 

Direktorica Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ Lejla Dizdarević u ime svih kolega iz škola na području općine Centar zahvalila se organizatorima i iskazala veliko zadovoljstvo učešćem pomenute škole u realizaciji projekta. 

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić istakla je da su djeca, a naročito ona sa poteškoćama u razvoju, odgovornost i obaveza za sve nas, te da svim svojim snagama i ljubavlju koju trebaju i u budućnosti podržavamo ovakve aktivnosti.

 

Kenan Kekić, menadžer marketinga u kompaniji „Bosnalijek“ koja je u proteklom periodu pružala pomoć i podršku u realizaciji ovog projekta kazao je da se količina pozitivne energije koja će se osloboditi u Domu mladih i broj osmijeha na licima djece ne može mjeriti, te da su zbog toga ponosni sudionik ove priče, što namjeravaju biti i u narednom periodu.

 

Načelnik Ajnadžić objasnio je da Općina Centar svesrdno pruža podršku projektima koji imaju za cilj da integrišu osobe sa posebnim potrebama u društvo, te da im pokažu da nisu zaboravljeni.

 

-Zahvaljujemo se svim društveno-odgovornim kompanijama kao što je Bosnalijek, ali koristim priliku da pozovem i druge da se pridruže i podrže ovakve aktivnosti. Djeca sa posebnim potrebama zaslužuju našu veliku pažnju, a ovaj projekat treba služiti drugima kao dobar primjer postupanja sa tom djecom, ali i kao podsticaj općinama da nešto slično naprave i u svojim lokalnim zajednicama, ali i na nivou naše države. Kao odgovorna lokalna zajednica dali smo punu podršku projektu kroz obezbjeđenje prostora u Domu mladih, a za sve mališane ćemo obezbijediti skromne paketiće sa porukom koju ćemo im poslati. Pozivamo sve naše sugrađane da dođu taj dan da se zajedno družimo sa našom djecom, našim najvećim bogatstvom. Socijalizacija i shvatanje različitosti je nešto na čemu ćemo jako insistirati i imati jasne alate koji su sadržani i pokriveni finansijskim bilansom u budžetu. Na dan završne manifestacije trebamo pokazati dobro srce, veliki osmijeh, pružene ruke i šansu da budemo zajedno i da pravimo dobru budućnost i perspektivu za naše sugrađane koji imaju poteškoće u razvoju. Oni su isti kao i mi i stoga trebaju imati iste šanse. Moramo im pružiti priliku da sa nama zajedno grade i lokalnu zajednicu i grad i državu Bosnu i Hercegovinu, naglasio je Ajnadžić, te informisao prisutne da će Općina Centar na Marijin Dvoru u Ulici Valtera Perića, po usvajanju budžeta započeti izgradnju i adaptaciju Centra za osobe sa poteškoćama u razvoju, a u saradnji sa udruženjem koje se bavi edukacijom djece sa smetnjama u razvoju.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti