Radovi na sanaciji klizišta u Stolačkoj ulici

U dosadašnjem toku radova na sanaciji klizišta u Stolačkoj ulici između brojeva 19-21 i 32-40, kao i u Ulici Soukbunar 14, radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su uspjeli okončati izgradnju tri armirano-betonska zida koja se nalaze kod stambenih objekata u Stolačkoj kod broja 19 i 32, te ispod stambenog objekta u Ulici Soukbunar 14.
Radovi na sanaciji klizišta u Stolačkoj ulici

–Od radova koje smo uspjeli okončati ispod saobraćajnice je izgradnja potpornog  zida dužine 25 metara i preostalo nam je još sedam metara da nastavimo posljednji dio zida, čiju izgradnju ne možemo završiti zbog garaže čiji je vlasnik ne želi ukloniti. Također smo pola posla završili sa radovima na izgradnji drugog armirano-betonskog zida, ukupne dužine 40 metara, također ispod saobraćajnice. Sada trenutno nasipamo kameni materijal iza ovog zida i pripremamo teren za izgradnju sljedećeg dijela zida, te postavljamo šipove u zemlju za stabilizaciju tla. Ispod ovih potpornih zidova smo uradili i drenažu, rekao je Suad Dahija, šef gradilišta firme „Grakop“. 

 

Finansijer ovog projekta je Općina Centar koja je iz svog budžeta izdvojila 417.237 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo zadužen za realizaciju i nadzor projekta.

 

Glavni projekat sanacije zajedno sa elaboratom o istraživanjima i ispitivanjima sa prijedlogom mjera sanacije ovog klizišta, uradio je Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Općina Centar Sarajevo je za izradu projektne dokumentacije iz svog budžeta izdvojila 28.290 KM.  

 

Inžinjeri sa Građevinskog fakulteta su ustanovili da su uzroci pojave klizišta sastav tla od stijena podložnih procesima raspadanja, zemljani pokrivač odnosno nasipni materijal loših geomehaničkih karakteristika, te visok nivo podzemnih i oborinskih voda. Kretanje tla, osim po lokalnu saobraćajnicu, predstavlja opasnost i za okolne stambene objekte. Stoga je u prijedlogu mjera sanacije preporučena izgradnja pet armirano-betonskih zidova. Za adekvatnu odvodnju površinskih i podzemnih voda biće ugrađeni slivnici, te 260 metara drenažnih cijevi na dubini od četiri metra na padini ispod ceste, te će također biti postavljeno 70 metara novih kanalizacionih odvodnih cijevi. Sa ovim sistemom će sve vode biti sprovedene u gradski odvodni sistem.

 

Institut za geotehniku i geologiju je također uradio i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova. Geodetski elaborat je uradila Agencija za obavljanje geodetskih radova "Geom" iz Sarajeva.  

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti