Ajnadžić predstavio projekte za ugrožene građane treće životne dobi

U velikoj sali Općine Centar, u četvrtak, 2. marta 2017. godine načelnik ove lokalne zajednice dr. Nedžad Ajnadžić održao je radno-konsultativni sastanak sa korisnicima stalne novčane pomoći u okviru projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“.
Ajnadžić predstavio projekte za ugrožene građane treće životne dobi

Naime riječ je o 358 penzionera sa minimalnim primanjima i 46 socijalno ugroženih osoba preko 60 godina starosti, a koje nisu ostvarile pravo na penziju. Sastanku su u ime Općine prisustvovali i sekretar Općine Jasna Beba, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, savjetnici načelnika Osmo Babić i Jasmin Gerin te vijećnik Denis Challenger.

 

Već dugi niz godina središnja gradska Općina izdvaja značajna finansijska sredstva kako bi socijalno najugroženijoj kategoriji osoba treće životne dobi obezbijedila kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka. Nacrtom budžeta za 2017. godinu za ovu namjenu planirano je 288.000 maraka.

 

Prisutne starije sugrađane pozdravio je općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, te istakao da se radi o projektu kojim se nastoji pomoći najugroženijim kategorijama naših sugrađana treće životne dobi sa malim primanjima koje izrazito pogađa teška ekonomska situacija u kojoj se nalazimo. Načelnik Ajnadžić, osim ovog, predstavio je i mnoge druge projekte koje Općina Centar planira realizirati u narednom periodu.

 

-Služba za finansije Općine Centar danas je završila isplatu naknada na vaše račune za kupovinu osnovnih životnih namirnica. Taj iznos je skroman, ali nije jedina vrsta pomoći koju ova lokalna zajednica pruža kategoriji stanovništva koju vi predstavljate. Želim da kontinuirano razgovaramo, da zajednički uočavamo probleme i rješavamo ih na najbolji mogući način. Vama ćemo posvetiti veću pažnju nego što je to do sada bilo, jer mnogo je razloga da za vas učinimo još više. Prošle godine smo otvorili jedan Centar za zdravo starenje na Marijin Dvoru, a već je prostor tog centra postao poprilično tijesan što pokazuje opravdanost realizacije projekta. S tim u vezi, planiramo u ovoj godini otvoriti još dva centra za zdravo starenje kako bi vaše slobodno vrijeme ispunili raznovrsnim aktivnostima. Na narednoj sjednici Općinskog vijeća  planiramo ustanoviti datum koji će se obilježavati kao Dan penzionera općine Centar, a prijedlog koji smo od vas dobili je da to bude 27. april. Svake godine ćemo na taj dan imati svečanu sjednicu Općinskog vijeća kao i tematsku sjednicu na kojoj ćemo razgovarati samo o pitanjima i problemima sa kojima se vi susrećete. U budžetu smo povećali izdvajanja za pomoć pri kupovini lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi tako će sada ta izdvajanja iznositi 65.000 KM, pojasnio je Ajnadžić, te dodao da će po uzoru na Općinu Novo Sarajevo i Općina Centar organizirati druženja penzionera negdje u okolini Sarajeva.

 

Jedna od korisnica ove stalne novčane pomoći je Đevair Batlimanova, penzionerka sa minimalnim primanjima.

 

-Ovu novčanu pomoć primam duže od godinu dana i neizmjerno sam zahvalna Općini Centar. Teško se danas živi. Režije moram platiti, kupiti lijekove. Vjerujete toliko mi ova pomoć znači da bih bez nje bila osakaćena, istakla je Batlimanova.

 

Podsjećamo, projekat „Hljeb i mlijeko za penzionere“ se realizira putem Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar, a zahtjev na Info pultu Općine Centar je dostupan tokom cijele godine. Kako bi penzioneri sa minimalnim primanjima mogli ostvariti pomenuto pravo potrebno je da ukupan iznos za sve članove domaćinstva ne smije prelaziti 400 maraka, što važi i za osobe preko 60 godina starosti. Podnosioci zahtjeva moraju biti prijavljeni najmanje dvije godine na području općine Centar, te jednočlano domaćinstvo u svom vlasništvu može imati najviše 50 kvadrata stana u objektima kolektivnog stanovanja, a u slučaju da žive u individualnim stambenim jedinicama, dozvoljena veličina stana je do 60 kvadratnih metara. Za svakog narednog člana domaćinstva dodaje se po 10 kvadrata korisne stambene površine.

 

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti