Obilježen 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana nezavisnosti BiH, u srijedu, 1. marta 2017. godine, predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih udruženja i udruženja građana položili su cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i spomen-obilježja čime su odali počast svim poginulim braniteljima.
Obilježen 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U ime Općine Centar, obilježavanju ovog značajnog datuma iz naše novije historije, prisustvovali su predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić zajedno sa svojim zamjenicima Mustafom Mulićem i Sulejmanom Haljevcem, vijećnici Ahmed Gerin, Sead Srna, Samir Fazlić, Edin Abdurahmanović, te savjetnici načelnika Mustafa Resić, Bećir Sirovina i Jasmin Gerin.

 

Delegacije su nakon mezarja Kovači, gdje su položili cvijeće ispred spomen-obilježja kao i pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH, obišli i položili cvijeće te odali dužnu počast ubijenim tokom dva protekla rata ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“ , Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te u Velikom parku ispred mezarja ubijenih policajaca.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić je čestitala Dan nezavisnosti svim građanima općine Centar, Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

 

–Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, kada su građani ove zemlje se odlučili za suverenu i nezavisnu državu. Svakom građaninu ove zemlje je velika čast i ponos da Bosna i Hercegovina kao njegova domovina bude jedna od članica Ujedinjenih naroda. Ovaj datum obilježavamo na dostojanstven način i vjerujemo u evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, kazala je Karačić.

 

Prema utvrđenom protokolu položeno je cvijeće ispred spomen-parka na Vracama, kao i gradskom groblju Lav, šehidskom groblju na pomoćnom stadionu Koševo, katoličkom i pravoslavnom groblju Sveti Josip i Sveti Marko, te ispred centralnog spomen-obilježja ispred Općine Novi Grad.

U čast Dana nezavisnosti naše domovine, svečana zajednička akademija, u organizaciji kantonalne, gradske i općinskih vlasti kao i Foruma parlamentaraca BiH 1990, je održana u prostorijama Gradske vijećnice.

Podsjetimo, na referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani su odlučili da žele živjeti u samostalnoj i nezavisnoj BiH. Tokom ta dva dana na birališta je izašlo 64,34% upisanih, odnosno 2.073.568 građana svih nacionalnosti, od kojih je 99,44% glasalo za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti