Saradnja Općine Centar i Obrtničke komore Kantona Sarajevo

Na sastanku koji je upriličen u prostorijama Općine Centar u utorak 28. februara 2017. godine predstavnici Obrtničke komore Kantona Sarajevo su prezentovali svoju ideju nastavka projekta ''Prezentacija tradicionalnih i starih zanata'' za učenike devetih razreda osnovnih škola.
Saradnja Općine Centar i Obrtničke komore Kantona Sarajevo

Također je bilo govora i o poboljšanju saradnje Općine Centar i pomenute komore s ciljem povećanja broja zaposlenih u ovoj općini. –Tokom prošle godine smo zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar uspjeli na njenom području obići četiri škole: Silvije Strahimir Kranjčević, Alija Nametak, Nafija Sarajlić i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, gdje smo za učenike završnih razreda i njihove roditelje održali jednosatnu prezentaciju o zanatima. Poseban osvrt imamo na deficitarna zanimanja kojih najviše nedostaje na tržištu rada. Jedno od takvih je dimnjačarski zanat, na koji nemamo nijednu prijavu učenika iako je to odjeljenje otvoreno prije nekoliko godina u okviru Srednje građevinsko-geodetske škole u Sarajevu. Učenici i roditelji su iskazali veliko zanimanje za ova predavanja, pa smo morali u nekoliko škola dva puta održati istu prezentaciju zbog velikog broja učenika i zainteresovanih. Na ovaj način želimo da učenicima približimo zanat, kako bi im olakšali odluku za upis u srednju školu i sutra riješili problem zapošljavanja. Finansijska sredstva za pokretanje obrta su u većini slučajeva veoma mala, te je također smanjena papirologija kod registracije obrta, te na birou rada imamo najmanje nezaposlenih zanatlija što sve ide u prilog da mladi nastave tradiciju nekog od zanata. Također obrtnička komora radi na prekvalifikaciji osoba koji su dugo na birou, objasnili su predstavnici Obrtničke komore KS koji su ovom prilikom prezentovali i projekat stipendiranja učenika koji se odluče da upišu neku od zanatskih škola.

 

Projekat su već finansijski podržali Kanton Sarajevo, općine Stari i Novi Grad, kao i kompanija BH Telecom. Kod dodjele ovih stipendija osim prosjeka ocjena u školi također se gleda i socijalna situacija porodice učenika.

 

Ovom prilikom su predstavnici Općine Centar svojim gostima prezentovali nekoliko projekata koje je pokrenula ova Općina s ciljem boljeg zapošljavanja i veće konkurentnosti osoba na tržištu rada, poput višegodišnjeg projekta Škola poduzetništva, kao i projekat finansijske podrške najboljim poslovnim projektima namijenjenim razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih sa njenog područja kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

 

Delegaciju Obrtničke komore KS su činili: Naser Idrizagić, predsjednik, Adnan Jusić, predsjednik Upravnog odbora komore, te Kemal Isanović, sekretar Obrtničke komore KS koja broji 7.000 članova obrtnika. U ime Općine Centar sastanku su prisustvovali predstavnici Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Edina Muslić, pomoćnica načelnika i Predrag Slomović.

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti