Održana 6. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 23. februara 2017. godine održana je 6. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 6. sjednica Općinskog vijeća Centar

Gradsko građevinsko zemljište

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je donijelo Odluku o prestanku važenja Odluke o povjeravanju uređenja gradskog građevinskog zemljišta u obuhvatu Regulacionog plana Poslovna zona Šip. Pomenuta odluka, prema kojoj je uređenje zemljišta povjereno Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, donesena je još 2004. godine i propisala je dinamiku uređenja građevinskog zemljišta u fazama. Općinsko vijeće je sada odlučilo da tu odluku stavi van snage imajući u vidu da je prva faza uređenja zemljišta dobrim dijelom realizirana, a da dinamika naplate sredstava uređenja nije takva da bi iz tih sredstava mogla započeti realizacija uređenja za ostale faze, kaže se u obrazloženju. Prema riječima predlagača - općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, cilj ukidanja pomenute odluke je da Općina Centar ima potpunu kontrolu finansijskih sredstava od uređenja zemljišta i njihovog ulaganja u infrastrukturu.

 

Vijeće je donijelo rješenja po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

 

Usvojen Pravilnik o postavljanju reklama u cestovnom pojasu

Općinsko vijeće je usvojilo predloženi Pravilnik o postavljanju reklama i znakova informacija u cestovnom pojasu i zaštitnom cestovnom pojasu koji pripada javnim lokalnim i nekategorisanim cestama kojima upravlja Općina Centar. Pravilnikom je utvrđena vrsta, obim reklama i znakova informacija, način postavljanja i održavanja, te visina i način plaćanja naknade za njihovo postavljanje u cestovnim pojasu. Donošenje ovog pravilnika je zakonska obaveza nakon što su odlukom Vlade Kantona Sarajevo određene lokalne ceste koje su prešle u nadležnost općine. Općinski vijećnici su načelniku Ajnadžiću uputili pohvale i jedinstvenu podršku za donošenje ovog akta. Načelnik je naglasio da donošenje Pravilnika predstavlja operacionalizaciju najavljenih aktivnosti s ciljem uređivanja stanja u cestovnom pojasu kojim upravlja Općina Centar te svakako i priliva sredstava u općinski budžet po osnovu korištenja javnog prostora za postavljanje reklama. Prema njegovim riječima, procjene su da bi već prvu godinu primjene Pravilnika mogao biti ostvaren budžetski prihod od oko pola miliona maraka, a narednih godina i znatno više.

 

Pomenutim pravilnikom je, između ostalog, propisano da je za postavljanje reklamnih znakova u cestovnom i zaštitnom pojasu ceste potrebno odobrenje nadležne službe i rješenje o iznosu naknade koja se uplaćuju u godišnjem iznosu. Visina naknade je utvrđena u ovisnosti od lokacije odnosno zone, kao i površine reklamnog znaka. Također je propisano da se reklamni znakovi ne smiju postavljati na raskrsnicama, unutrašnjim stranama oštrih krivina, u tunelima, na mostovima i nadvožnjacima, na mjestima ukrštanja sa željezničkom prugom niti na udaljenosti manjoj od 30 metara od saobraćajnih znakova. Reklamni znakovi koji su osvijetljeni ne smiju svjetlost usmjeravati u pravcu uzdužne ose javne ceste prema vozačima, niti emitirati svjetlost u isprekidanim intervalima.

 

Svi korisnici koji u trenutku stupanja na snagu ovog pravilnika imaju postavljene reklamne znakove za koje nemaju odobrenje dužni su u roku od 30 dana podnijeti nadležnoj Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar zahtjev za izdavanje odobrenja, te ukoliko to ne učine dužni su ukloniti reklamne znakove ili će to o trošku njihovih vlasnika učiniti cestovni inspektor Općine Centar, koji je ujedno zadužen i za nadzor nad provođenjem odredbi Pravilnika.

 

U raspravi o ovoj temi vijećnici su uputili primjedbe na simbolične iznose prekršajnih novčanih kazni propisanih zakonom, a iznesen je i prijedlog da se u cilju njihovog povećanja uputi nadležnim višim organima vlasti inicijativa za izmjenu zakonskih odredbi o novčanim sankcijama za fizička i pravna lica koja postavljaju reklame bez odobrenja.

 

Uraditi elaborat o ekonomskoj opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za gazdovanje općinskim objektima

 

Općinsko vijeće je usvojilo zaključak o pristupanju izradi elaborata o ekonomskoj opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar. Ovim zaključkom zadužuje se općinski načelnik da, u skladu sa zakonskim propisima, pokrene proceduru izrade elaborata koji će biti dostavljen Općinskom vijeću na razmatranje zajedno sa prijedlogom odluke o utvrđivanju javnog društvenog interesa o osnivanju takvog preduzeća, ukoliko to elaborat opravdava.

 

Naime, postoji potreba za iznalaženjem najoptimalnijeg i najefikasnijeg modela gazdovanja objektima u vlasništvu Općine Centar, imajući u vidu da ova lokalna zajednica ima značajan broj objekata koji su namijenjeni javnoj upotrebi i društvenom interesu u smislu zadovoljavanja sportskih, rekreativnih, kulturnih i drugih društvenih sadržaja, kao i upravljanje, finansiranje i unapređenje djelatnosti i objekata lokalne komunalne infrastrukture (održavanje javne čistoće, lokalni putevi i mostovi, ulična rasvjeta, javna parkirališta, parkovi i slično).

 

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o Pravobranilaštvu Općine Centar kojima je izvršeno usklađivanje odredbi sa izmjenama i dopunama kantonalnog Zakona o pravobranilaštvu.

 

Općinsko vijeće je donijelo odluku o dodjeli stana, površine 40 m2 u Ulici Isaka Samokovlije 9/I, Lidiji Perišić u zamjenu za srušeni stan u Ulici Sutjeska 8 na kojem je imala stanarsko pravo.

 

Vijeće je vratilo na doradu predloženi Plan i program rada Javne ustanove Centar za kulturu Sarajevo za 2017. godinu.

 

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojna pitanja i inicijative. Tako su iznesene inicijative za održavanje i uređenje spomen obilježja na Soukbunaru i zelenih površina u naselju Šip, zamjenu polomljenih ploča u parku ispred Općine, rješavanje sve prisutnijeg problema uzurpacije javnih površina za privatne parkinge koji se nelegalno naplaćuju i drugo. Podršku vijećnika dobila je inicijativa da Općinsko vijeće donese odluku o izgradnji odnosno rekonstrukciji devastiranog objekta obdaništa ''Razigrani dani'' u Ulici Patriotske lige 42 kako bi se mogli poduzimati naredni koraci.

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti