Završni radovi na sanaciji klizišta na Soukbunaru

Tokom proteklog perioda angažovana firma „Mibral“ je okončala veći dio posla oko sanacije klizišta u Ulici Soukbunar 136.
Završni radovi na sanaciji klizišta na Soukbunaru

–Ostalo je još da uradimo kolovoznu konstrukciju, te da postavimo ogradu duž potpornog zida. Asfalt planiramo postavljati početkom maja ove godine kada se stabilizuje teren i poboljšaju vremenske prilike. Radovi na sanaciji ovog klizišta su prolongirani zato što je prva odabrana firma „GPI“ iz Konjica odustala od projekta, sa kojom smo raskinuli ugovor, nakon čega smo morali ponavljati kompletnu proceduru odabira izvođača radova koji je uspješno okončao ova projekat, objasnio je Fuad Babić, koordinator za klizišta Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je ujedno i realizator i nadzor projekta sanacije klizišta.

 

Tokom sanacije klizišta izgrađena su tri potporna zida. Iznad saobraćajnice su izgrađeni armirano-betonski zid dužine 13,5 metara i gabionski zid dužine 26 metara, dok je ispod saobraćajnice izgrađen armirano-betonski zid dužine 36 metara. Također su ugrađene drenažne cijevi za adekvatnu odvodnju podzemnih voda, te slivnici za odvodnju površinskih voda.

 

Općina Centar kao finansijer ovog projekta je iz svog budžeta za ovu namjenu izdvojila 142.000 KM. Na osnovu ugovora sa Općinom Centar kompletnu proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova putem otvorenog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH je obavio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu uradio je glavni projekat sanacije klizišta na pomenutom lokalitetu, kojeg je također finansirala Općina Centar u iznosu od 15.200 KM.

 

U projektu je navedeno da su uzroci pojave klizišta geološka građa stijena koje su podložne procesu raspadanja, veliki nagib zemljišta, te podzemne vode. Institut za geotehniku i geologiju je također uradio i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova.

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti