Utvrđivanje lokacija na kojima su potencijalna klizišta u Centru

Na osnovu prijava građana, predstavnika mjesnih zajednica i općinskih službi kad su u pitanju klizišta, stručni tim sastavljen od predstavnika Općine Centar i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo obilazi lokacije s ciljem utvrđivanja stanja na terenu. Posljednji obilazak lokacija na kojima su prijavljene pojave klizišta pomenuti tim je obavio u ponedjeljak, 20. februara 2017. godine. Riječ je o lokacijama na Soukbunaru, Betaniji i Nahorevu.
Utvrđivanje lokacija na kojima su potencijalna klizišta u Centru

Koordinator za klizišta Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo će nakon ovih obilazaka terena napraviti izvještaj o utvrđenom stanju i, ukoliko se radi o klizištu, sačinit će prijedlog mjera za sanaciju. Na osnovu njegovog izvještaja, ukoliko je u pitanju sanacija klizišta, Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar će izdati nalog Zavodu za izgradnju KS, koji je realizator i nadzor projekta sanacije klizišta, za pokretanje tenderske procedure odabira firme za izradu projektne dokumentacije te za odabir izvođača radova.

 

-Danas smo obišli lokacije u Ulici Soukbunar 185 gdje je oštećen potporni zid i ustanovili smo da se ne radi o klizištu. Svoje mišljenje ću pismenim putem proslijediti nadležnoj općinskoj službi za komunalne poslove koja će, ukoliko za to postoji zakonska osnova i finansijska sredstva, probati riješiti ovaj projekt na drugi način.

 

Obišli smo danas i lokaciju u Ulici Abdurahmana Muharemije kod broja 16, koja se nalazi u blizini saniranog klizišta u ovoj ulici, projekt kojeg smo okončali prije nekoliko godina. Za lokaciju na Nahorevskim brdima, koju smo također obišli, već smo uradili prijedlog mjera za sanaciju klizišta i taj dokument dostavili nadležnoj općinskoj službi, objasnio je Babić i dodao da su aktuelni projekti koji se realizuju na području općine Centar u ulicama Mehmeda Spahe 8, Stolačka 19-21 i 32-40, te na Višnjiku, dok su velikim dijelom završeni radovi na sanaciji klizišta u Ulici Soukbunar 136. Osim toga, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo završava monitoring klizišta na području Soukbunara, u svrhu legalizacije bespravno izgrađenih objekata, te razmatra načine intervencije na saniranom klizištu u Dalmatinskoj ulici gdje voda iz Kevrinog potoka i fekalne kanalizacije pravi problem stanarima ove kao i Ulice Mehmeda Spahe, gdje je najevidentniji problem iza objekta na adresi Mehmeda Spahe 14.

 

Općina Centar je iz svog budžeta za sanaciju klizišta na svom području od 2004. godine ukupno izdvojila 11.919.855 KM.

 

U stručnom timu iz Općine Centar koji je danas obilazio teren bili su Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i Đenita Bogunić-Kešelj, šefica odsjeka za komunalne poslove Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove.

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti