Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

Centralna manifestacija obilježavanja 24. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine održana je u subotu 18. februara 2017. godine, kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju.
Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

Loše vremenske prilike praćene snježnim padavinama nisu spriječile patriote, bivše borce, predstavnike više nivoa vlasti, građane i učenike osnovnih škola sa Centra da dođu danas na ovu najvišu kotu u Sarajevu koju su branili pripadnici 105. mtbr brigade.

 

Na početku manifestacije, nakon intoniranja državne himne, Mustafa Rustemagić, pripadnik i v.d. predsjednika Sekcije 105. mtbr, preuzeo je ratnu zastavu brigade koju su izviđači donijeli od Skenderije preko Špicaste stijene do Grdonja, trasom kojom su se nekada kretali pripadnici ove slavne brigade. –Prije dva dana smo bili na mjestima gdje se nije govorilo i gdje se odavala počast najvećim sinovima Bosne i Hercegovine. Ovo mjesto ponosa smo zauzeli 1992. godine i odbranili do kraja, što je malo poznat podatak o ovoj brigadi. Mislim da niko ne treba slati pozivnice bivšim prodavnicama 105. mtbr za dan njihove brigade. Zar treba neko pozivati članove porodica šehida i poginulih boraca da odaju počast svojim sinovima. Ove godine sma po drugi put ponosno preuzeo našu bijelu ratnu zastavu sa ljiljanima, pod kojom su krvarili mnogi  među vama. Osim sa Centra pripadnici ove brigade su dolazili i sa područja drugih gradskih općina: Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad. Ne smijemo zaboraviti da je 105. mtbr jedina brigada koja je tokom proteklog rata imala u svom sastavu ženski vod vojne policije, koji su činile naše majke i sestre. Zahvaljujući podršci boračkih organizacija i dosadašnjim općinskim načelnicima kao i Općinskom vijeću Centar u kontinuitetu smo obilježili 24 godišnjice naše brigade. Za narednu godinu, kada obilježavamo 25. jubilarnu godišnjicu brigade, planiramo napraviti dokumentarni film te monografiju o pripadnicima ove brigade, kazao je Rustemagić.

 

U svom obraćanju prisutnima Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, je kazao da ovakvo vrijeme nije spriječilo ljude, koji su odani ideji slobode i idealima naših poginulih suboraca čija su imena isklesana na ovom spomen-obilježju na Grdonju, da danas prisustvuju ovoj manifestaciji.- Poziv za dolazak na ovu kotu 906 nije upućen samo za ovaj dan već za 365 dana tokom cijele godine. Želim ponovo naglasiti da je ova brigada slavna ne samo po svojoj veličanstvenoj borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja, već zato što su borci od prvog do posljednjeg bili časni u toj borbi i nijedan ratni zločin se ne veže za ovu brigadu koja je na dugom prostoru se borila odavde do Nišićke visoravni i Treskavice i u najtežim borbama pokazala da poštuje odredbe Ženevske konvencije i humanosti. Borac  Armije RBiH može služiti idealima borbe bilo gdje u svijetu u borbi protiv zla i nepravde. Bosna i Hercegovina je u povijesti poznata po šehidima i po dobrim djelima. Općina Centar će finansijski podržat realizaciju projekta izrade dokumentarnog filma o ratnom putu 105. mtbr i monografije koja svjedoči za sva vremena o veličanstvenoj borbi naših boraca za slobodu, kazao je Resić.

 

Prisutnima su se također obratili i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo kao i Andrej Petrović, pripadnik mladih izviđača ''Zelenih beretki'' iz Vogošće. Tokom manifestacije također su prisutni polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja Mala kula, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim borcima. U redovima 105. motorizovane nalazilo se oko 7.000 boraca, od kojih je 317 poginulo, a 2.000 ranjeno. Prisutni su također ovaj dan iskoristili da obiđu Muzej 105. motorizovane brigade, smještenom u neposrednoj blizini spomen-obilježja Mala kula, kojeg su, uz finansijsku podršku Općine Centar, obnovile i otvorile boračke organizacije.

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti