Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom 24. godišnjice 105. motorizovane brigade

U sklopu obilježavanja 24. godišnjice od formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH u velikoj sali Općine Centar održana je 16. februara 2017. godine svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.
Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom 24. godišnjice 105. motorizovane brigade

Slavna 105. motorizovana brigada formirana je 18. februara ratne 1993. godine i sjedište joj je bilo na području općine Centar. Hrabri borci ove brigade učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove 105. brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom".

 

Svečanoj sjednici, koju je otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, prisustvovali su osim vijećnika i borci 105. brigade, članovi porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja, privrednih i društvenih djelatnosti, civilnog društva, članovi općinske uprave, mjesnih zajednica, učenici osnovnih škola i drugi gosti.

 

Na početku svečanog skupa intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine i himna 105. brigade a potom su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim pripadnicima ove brigade i svim drugim patriotima koji su dali život za odbranu domovine.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, koja je ujedno i predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice 105. brigade, uputila je čestitke za 18. februar - Dan 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

-Dragi borci, dragi prijatelji, hvala vam na herojskoj odbrani slobode, časti i dostojanstva naše države. Vaša nenadmašna hrabrost, visok moral, istinska humanost i odanost najvišim idealima ljudskog roda, blistava su svjetiljka i putokaz u izgradnji pravednijeg društva, radosti za svakog čovjeka i napretka naše jedine, dobre zemlje Bosne i Hercegovine. Kao što je to bilo prethodnih godina, i sada smo željeli da ova manifestacija bude na što većem nivou i da se godišnjica herojske 105. brigade obilježi na dostojanstven način. Agresiju na našu zemlju i ratnu dramu Sarajeva, grada pod četvorogodišnjom opsadom nikada ne smijemo zaboraviti. Kao što ne smije izblijediti slika na naše najhrabrije i najbolje sinove, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice, kazala je predsjedavajuća Vijeća i dodala da Općina Centar podržava i finansira različite projekte boračkih udruženja sa kojima ima izuzetnu saradnju.

 

-Učestvovali smo u izgradnji spomen obilježja, finansijski pomagali najugroženije boračke porodice, borce slali na banjsko-klimatsko liječenje. Nećemo stati na tome. Uložit ćemo dodatne napore u budućnosti i obećavam da ćemo branitelje lokalne zajednice još snažnije podržati novim projektima, poručila je Karačić.

 

Svečanom skupu se obratio i načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić, koji je bio ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH, i uputio čestite suborcima na hrabroj i časnoj borbi za odbranu našeg grada i države Bosne i Hercegovine, a poginulim braniteljima rahmet duši i lahka zemlja bosanska. Načelnik je uputio i posebne čestitke ženama koje su dale nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije, kao i maloljetnim borcima koji su se tada hrabro borili za slobodu.

 

Ajnadžić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog prepune sale na današnjoj svečanoj sjednici, naglasivši da je to dobar znak da se na široka vrata vraća dostojanstvo onih koji su se borili i dali svoje živote u odbrani domovine.

 

-Ponosni smo na naše aktivnosti u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Bilo je časno biti pripadnik 105. motorizovane brigade koja je služila svom narodu, svojim sugrađanima, svojoj državi Bosni i Hercegovini koja će i dalje postojati kao multietnička, multinacionalna i multikonfesionalna zajednica čije je mjesto u Evropi, rekao je Ajnadžić i dodao da sada postoje defekti u sistemu patriotskih vrijednosti koje moramo dovesti u sklad i vratiti na njihovo zasluženo mjesto te voditi svakodnevnu brigu o porodicama branitelja. Također je naglasio da je sve prisutnije umanjivanje razlika između patriota koji su časno branili domovinu i agresora te da je krajnje vrijeme da se uradi rekapitulacija vrijednosti za koje smo se borili i traži pravda i satisfakcija pred međunarodnim sudom.

 

-Naša je poruka da to nije atak na naše dobre komšije i pripadnike drugih naroda, već da oni koji su činili zločin ne mogu ostati nekažnjeni, te da pravo mora biti iznad politike. Sa ovog skupa šaljemo poruku mira i obavezu da ostavimo uštimanu Bosnu i Hercegovinu mladoj generaciji koja će preuzeti odgovornost za dalju izgradnju BiH gdje smo mi stali. Također želimo definisati historijske vrijednosti koje će nas trajno podsjećati na heroje odbrane po kojima ćemo nazvati ulice, trgove i praviti spomen-obilježja, rekao je Ajnadžić.

 

O ratnom putu 105. motorizovane brigade Armije RBiH govorio je borac Amir Sijenarević, podsjetivši da je Brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi 18. februara 1993. godine bila oformljena 105. motorizovana brigada. Naglasio da je 105. brigada imala jednu od najdužih zona odgovornosti u gradu, te da su njeni hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Na kraju je Sijenarević uputio riječi zahvalnosti općinskom načelniku i Općinskom vijeću na podršci i organizaciji obilježavanja ove kao i prethodnih godišnjica.

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene najbolje literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenice osnovnih škola: Vildana Borovac (OŠ ''Safvet-beg Bašagić''), Farah Husić (OŠ ''Hasan Kaimija'') i Nejla Kasapović (OŠ ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak''), kojima su zatim načelnik Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Karolina Karačić i dopredsjedavajući Sulejman Haljevac uručili prigodne novčane nagrade Općine Centar. Svečanu sjednicu uveličao je nastup hora učenika Osnovne škole ''Safvet-beg Bašagić''.

 

Ovom prilikom je v.d. predsjednika Sekcije 105. motorizovane brigade Mustafa Rustemagić uručio dobitnicima povelje koje im je dodijelila JOB Unija veterana Općine Centar i Sekcija 105. motorizovane brigade za nesebičan doprinos u radu njihove organizacije.

 

Po završetku svečane sjednice predstavnici Općine Centar su povodom Dana 105. motorizovane uručili simbolične novčane donacije Općine za 50 porodica pripadnika Brigade.

 

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti