Nastavak podrške OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, posjetio je u četvrtak, 16. februara 2017. godine OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ gdje ga je ugostila direktorica škole Dženita Kurtović. Povod posjete bio je nastavak pomoći ovoj osnovnoškolskoj ustanovi, te razgovori u vezi smještaja OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" u zgradi Saveza izviđača u smislu izvršenja sudskih presuda, kao i načinima kako da se situacija riješi.
Nastavak podrške OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“

Direktorica Kurtović se zahvalila Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na podršci u ovim, kako je kazala, za školu teškim vremenima.

 

-S obzirom na našu situaciju, podrška koju nam Općina Centar pruža je od velikog značaja. Trenutno u školi imamo oko 200 učenika, a sigurno bi ih bilo mnogo više da se nismo našli u ovakvoj situaciji. Roditelji su zabrinuti, upisuju djecu u druge škole jer ne žele da rizikuju. Iskreno se nadam da će škola ostati ovdje gdje jeste, jer je potrebna. Na sudu nas zastupaju roditelji naših učenika, a svoje usluge ne naplaćuju, što nam je olakšavajuća okolnost. Hvala vam na svemu što ste do sada uradili za ovu školu. Općina, srazmjerno raspoloživim sredstvima i iskazanim potrebama škola, redovno izdvaja novac za poboljšanje kvaliteta nastavnog procesa. Moram naglasiti da ova lokalna zajednica vodi računa o osnovnom obrazovanju i zbog toga smo veoma zahvalni, kazala je Kurtović.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da poštuje odluke suda, ali istovremeno je i na strani obrazovanja, nastavnika, roditelja i učenika ove škole.

 

-Ovaj proces treba dovesti do kraja na pravedan i pravičan način tako da niko na kraju ne bude ni pobjednik, a ni poraženi. Smatram da bi bio poraz akademskog prostora, Vlade KS, Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih i Općine Centar da škola bude izmještena i da ovaj prostor ostane bez osnovnoškolske ustanove. Općina Centar kao lokalna zajednica ima pravo da se opredijeli da je njen esencijalni interes da na ovom prostoru ostane škola. Svi kapaciteti lokalne zajednice, Vlade KS i Ministarstva trebaju biti usmjereni da se ovaj problem konačno riješi i da sve strane u ovom postupku budu zadovoljene. Što se tiče Općine Centar, računajte u potpunosti na našu podršku, dodao je Ajnadžić.

 

Podsjećamo da je Općina Centar unazad nekoliko godina izdvojila preko 80.000 maraka za sanaciju školskog objekta, te opremanje kabineta i učionica u ovoj školi, a takva praksa će biti nastavljena i u budućnosti.

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti