Obilježavanje godišnjice 105. motorizovane brigade započelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježja

U okviru obilježavanja 24. godišnjice 105. motorizovane brigade, delegacija Općine Centar, koju su predvodili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, zajedno sa članovima boračkih udruženja, kao i predstavnicima kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja sa ministrom Muharemom Fišom na čelu, 16. februara 2017. godine položili su cvijeće u šehidskom mezarju Alipašine džamije.
Obilježavanje godišnjice 105. motorizovane brigade započelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježja

Na šehidskom mezarju na Kovačima cvijeće je položeno ispred spomen-obilježja kao i pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

Načelnik Ajnadžić je pozvao sve prisutne da preuzmu obaveze za bolje sutra.

 

 

–Svi oni koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i ovog grada, među kojima su i naši saborci iz 105. motorizovane brigade, su nas obavezali da moramo zbog generacija koje dolaze obezbijediti stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Vjerujem i da imamo potencijala da to dovedemo do kraja. Svi heroji u 105. motorizovanoj brigadi, a posebno oni koji su dali svoj život za odbranu države BiH i našeg dragog Sarajeva, su nam dali u amanet da nastavimo dalje. Svi mi koji smo imali sreću da preživimo moramo preuzeti takvu vrstu obaveze i moramo ih poštivati zbog djela koje su napravili. Posebno mjesto zauzimaju svi oni koji su branili integritet, prosperitet, multietničnost, multikulturalnost i multinacionalnost države Bosne i Hercegovine. Želim da budemo odlučni da projekat evropske BiH dovedemo do kraja, kazao je Ajnadžić.

 

 

Nakon toga su članovi delegacije u kojoj su bili i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, vijećnici Hamdija Hasanović, Nihad Uk, Haris Mujanović, Ahmed Gerin, te pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza položili cvijeće ispred spomen-obilježje Vječna vatra i spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. gdje su odali počast najmlađim žrtvama četvorogodišnje opsade grada.

 

 

Prema protokolu cvijeće je također položeno na grobljima na kojima su sahranjeni pripadnici 105. brigade – šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu „Koševo“, katoličkom groblju „Sveti Josip“, pravoslavnom groblju Sveti Marko, na gradskom groblju Lav, ispred spomen-obilježja „Blekin potok“ – Aleja breza, te spomen-obilježja „Oaza mira-Pionirska dolina“, kao i na mezarju Humka.

 

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti