Ajnadžić i Šarić obišli lokacije gdje se izvode radovi na uređenju korita Koševskog potoka

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić obišli su lokacije na Nahorevu gdje je u toku uređenje i sanacija korita Koševskog potoka, projekta kojeg zajednički realizuju Općina Centar i Gradska uprava.
Ajnadžić i Šarić obišli lokacije gdje se izvode radovi na uređenju korita Koševskog potoka

Prilikom ovog obilaska i razgovora sa izvođačem radova i nadzorom projekta pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar Vahid Bećirević je kazao da su Općina Centar i Grad Sarajevo, koji je nosilac ovog projekta, od 2010. godine za uređenje i sanaciju korita ovog potoka izdvojili gotovo 756.000 KM, od čega je Općina Centar dala 496.000 KM, a Grad Sarajevo 260.000 KM.

 

-Za 2017. godinu u općinskom budžetu smo planirali iznos od 60.000 KM za ovaj projekat. Prilikom odabira dijelova korita Koševskog potoka koji će biti uređeni i sanirani u dogovoru sa predstavnicima Gradske uprave i Savjeta Mjesne zajednice „Pionirska dolina-Nahorevo“ birali smo najkritičnije dijelove korita gdje je postojala najveća opasnost po lokalno stanovništvo. Ukoliko nastavimo ovim tempom najkasnije za tri godine možemo okončati projekat uređenja i sanacije korita Koševskog potoka, objasnio je Bećirević.

 

Od planirane izgradnje četiri armirano-betonska zida duž korita Koševskog potoka u ovoj fazi projekta okončana je izgradnja jednog zida dužine 12 i visine dva metra kod kružnog toka pored Psihijatrijske bolnice Jagomir u Nahorevskoj ulici.

 

-U toku su radovi na izgradnji drugog potpornog zida od 26 metara u Ulici Aleksandra Puškina čiju izgradnju planiramo završiti do kraja sedmice. Također imamo u planu izgradnju dva zida, jedan je u Nahorevskoj ulici dužine 35, a visine 1,5 metara, dok će drugi zid biti izgrađen u Ulici Svetozara Ćorovića čija dužina će biti 16 metara, a visina tri metra.  Rok za završetak radova je 60 radnih dana i nadamo se da ćemo uspjeti ispoštovati predviđene odredbe ugovora potpisanog sa predstavnicima Općine Centar u vrijednosti od 72.620 KM, što naravno najviše zavisi od vremenskih uslova, objasnila je Merisa Krekić iz građevinske firme „Grakop“ koja izvodi radove na uređenju i sanaciji korita Koševskog potoka.

 

Obilasku gradilišta je također bio prisutan i predstavnik firme „Coning“ iz Sarajeva, firme koja je zadužena za nadzor radova.

 
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti