Isplaćene novčane pomoći za penzionere i socijalno ugrožene osobe preko 60 godina starosti

Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar je početkom ove godine uradila reviziju spiskova penzionera sa minimalnim primanjima, te osoba koje prelaze 60 godina starosti, a nemaju ostvareno pravo na penziju i koji su korisnici stalne novčane pomoći u okviru projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“.
Isplaćene novčane pomoći za penzionere i socijalno ugrožene osobe preko 60 godina starosti

–Nakon obavljene revizije 355 penzionera sa najnižim primanjima su nastavili ostvarivati pomenuto pravo kao i 45 korisnika ove pomoći preko 60 godina života bez stalnih primanja. Zahtjev na Info pultu Općine Centar je dostupan tokom cijele godine. Prilikom obrade pristiglih zahtjeva prioriteti su zahtjevi korisnika neke od narodnih kuhinja u Kantonu Sarajevo, osoba koja nemaju riješeno stambeno pitanje, korisnika subvencije za grijanje, te drugih prava koja su ostvarili putem Kantonalnog centra za socijalni rad, bolesnih, osoba čiji je jedini prihod njihova penzija, bez porodičnog staranja, stariji od 60 godina bez stalnih primanja... Služba za finansije Općine Centar je prošle sedmice završila isplatu naknada na račune 400 korisnika pomenutog prava za šta je iz općinskog budžeta za ovaj mjesec izdvojeno 20.000 KM, objasnila je Mersida Veiz, stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

 

Kako bi penzioneri sa minimalnim primanjima mogli ostvariti pomenuto pravo potrebno je da ukupan iznos za sve članove domaćinstva ne smije prelaziti 400 maraka, što važi i za osobe preko 60 godina starosti. Podnosioci zahtjeva moraju biti prijavljeni najmanje dvije godine na području općine Centar, te jednočlano domaćinstvo u svom vlasništvu može imati najviše 50 kvadrata stana u objektima kolektivnog stanovanja, a u slučaju da žive u individualnim stambenim jedinicama, dozvoljena veličina stana je do 60 kvadratnih metara. Za svakog narednog člana  domaćinstva dodaje se po 10 kvadrata korisne stambene površine.

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti