U Centru za zdravo starenje održana radionica za djecu sa posebnim potrebama

U okviru projekta „Pokaži svoj talenat“ u ponedjeljak, 13. februara 2017. godine, u prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar (Maršala Tita 12) održana je radionica za djecu sa posebnim potrebama.
U Centru za zdravo starenje održana radionica za djecu sa posebnim potrebama

Osim štićenika Zavoda za zbrinjavanje osoba s poteškoćama u razvoju u Pazariću, u radionici su učestvovali i učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva, kao i penzioneri sa područja općine Centar. Domaćini druge po redu ovakve radionice su bili načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača.

 

U svom obraćanju prisutnima načelnik Ajnadžić je kazao da je zahvalan ministru Drljači i nadležnom ministarstvu za podršku ovakvim projektima, koji imaju za cilj da integrišu osobe sa posebnim potrebama u društvo te da im pokažu da nisu zaboravljeni.

 

-Centar za zdravo starenje se pokazao kao jako dobar projekt koji daje odgovore na mnoga pitanja i odlučni smo da idemo dalje, odnosno da izgradimo još dva ovakva centra u našoj općini. Do kraja maja ove godine planiramo otvoriti novi Centar za zdravo starenje ili u Ferhadiji ili u Ulici Muhameda Kantardžića 3 gdje je sada smješten naš Centar za podršku biznisu. Također, u saradnji sa udruženjem koje se bavi edukacijom djece sa smetnjama u razvoju, pokrenuli smo projekt obnove i opremanja prostorija za edukaciju djece sa poteškoćama u razvoju, što planiramo okončati do juna ove godine i za šta ćemo iz općinskog budžeta izdvojiti oko 150.000 KM, kazao je Ajnadžić i najavio završnu manifestaciju projekta „Pokaži svoj talenat“, čiji je jedan od organizatora i Općina Centar. Planirano je da završna manifestacija bude održana u Domu mladih na Skenderiji u martu ove godine kada će biti održane radionice gdje će se oko 1.500 djece sa posebnim potrebama družiti sa osnovcima i srednjoškolcima i kroz zabavu i igru praviti umjetnička djela.

 

Ministar Drljača je kazao da danas prisustvujemo jednom procesu inkluzije gdje mlade osobe sa poteškoćama uključujemo u društvo i u život.

 

–Ovdje se radi o jednom procesu koji je zaista vrlo značajan i kojim želimo doprinijeti socijalizaciji i djece iz Pazarića ali i druge djece, da ih ujedinimo da se druže. Simbolika je da su ovo prostorije penzionera odnosno starijih ljudi, ali mi želimo da okupimo sve generacije. Ovo je jedan od pravih načina i puteva da afirmišemo i integrišemo ove osobe u naše društvo, objasnio je Drljača.

 

Današnjoj radionici su također prisustvovali i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, vijećnici Dževad Topić i Ahmed Gerin kao i savjetnici općinskog načelnika i predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar Karoline Karačić, te direktor Zavoda za zbrinjavanje osoba s poteškoćama u razvoju u Pazariću Jasmin Ćerimagić.