Nastavak Sportsko animacijskog programa za djecu predškolskog uzrasta

Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoju rizičnih faktora prilikom odrastanja.
Nastavak Sportsko animacijskog programa za djecu predškolskog uzrasta

Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti primaran u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ i u ovoj školskoj godini organizovala je besplatan Sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta sa područja Centra. Nakon završetka raspusta danas, 13. februara nastavljene su aktivnosti, a ovaj projekat Općina Centar podržala je sa 28.000 maraka.

 

Navedeni projekat će trajati do 31. maja 2017. godine pod vodstvom stručnih nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a namijenjen je za djecu predškolskog uzrasta od 4 do 5,5 godina. Nastava za djecu koja pohađaju vrtiće održava se u prostorijama FIS-a ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 9 do 11.40 sati, dok se nastava za djecu koja ne pohađaju vrtiće održava ponedjeljkom i srijedom, u terminima od 12 sati. Planirano je da svako dijete vježba dva puta sedmično po 40 minuta.

 

Cilj projekta je da se djeca predškolskog uzrasta sa područja općine Centar uključe u organizovanu nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja, te da se putem jednostavnih motoričkih pokreta, različitih vježbi i igara utiče na njihovo zdravlje, intelektualni i emocionalni razvoj.

 

Podsjećamo, projekat je u prvom polugodištu okupio 295 mališana iz devet vrtića JU „Djeca Sarajevo“ sa područja općine Centar, te 10 mališana koji ne pohađaju vrtiće, a učešće u realizaciji imale su i odgajateljice. U navedenom periodu održan je 151 trening, a za učesnike je bio organizovan i prevoz.

 

Zainteresovani mališani sa područja općine Centar mogu se prijaviti za učešće u Sportsko animacijskom programu putem JU „Djeca Sarajeva" ili direktno u prostorijama FIS-a.