U parku Hastahana održan Porodični dan

Na ledenoj plohi u parku Hastahana na Marijin dvoru, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, u subotu, 11 februara 2017. godine održana je manifestacija Porodični dan, gdje je nadležna općinska služba u saradnji sa Centrom za kulturu pripremila bogat kulturno-zabavni i sportski program za sve uzraste.
U parku Hastahana održan Porodični dan

Naime, u vremenu u kojem živimo porodica sve više gubi na svojoj primarnoj ulozi i značaju, a sa ciljem podsjećanja na istinske vrijednosti porodice i ukazivanja na značaj koji zauzima u društvu Općina Centar je priredila pomenutu manifestaciju.   Prema utvrđenom rasporedu bilo je omogućeno besplatno klizanje za roditelje i djecu, kao i sve zainteresirane građane Sarajeva koji su posjetili manifestaciju. Za dobro raspoloženje mališana pobrinuli su se klovnovi i maskote, te aktivnost Face paintinga koja je na njihovim licima ostavljala tragove omiljenih crtanih likova. U kulturno-zabavnom programu, koji je trajao od 11 do 14 sati, na pozornici parka Hastahana predstavili su se učenici osnovnih škola iz Centra izvođenjem muzičkih kompozicija, zatim polaznici škola gitare i pjevanja iz Centra za mlade na Gorici, kao i djeca iz Dječijeg doma na Bjelavama i članovi Muzičke radionice „Note“ iz Sarajeva, te Latif Moćević koji je predstavio muzičke numere sa svog novog albuma dječijih pjesama pod nazivom „Hvala mama“. Polaznici škola glume i plesa te Književnog kluba, također iz Centra za mlade izveli su performanse odnosno predstavili su svoje radove.

 

U okviru planiranog sportskog programa članovi Klizačko-koturaljskog kluba „Bosna“ učestvovali su u utrkama na ledenoj plohi na stazama od 50, 100 i 150 metara, a za učenike osmih i devetih razreda iz 11 osnovnih škola iz Centra održano je takmičenje u brzom klizanju. Najmlađi članovi hokejaških klubova „Medvjedi“, „Vukovi“ i „Bosna“ odigrali su revijalne hokejaške utakmice. Pobjednicima pomenutih sportskih takmičenja pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero uručila je prigodne nagrade.

 

Savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić kazao je da Općina Centar rado podržava projekte koji za cilj imaju okupljanje i druženje te da će to nastaviti i u budućnosti.

 

-Želim u ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića i u ime rukovodstva Općinskog vijeća pozdraviti naše sugrađane koji su nam iskazali zadovoljstvo i podržali ovakvu gradsku manifestaciju. Uz muziku, danas na ovako lijepom danu okupljaju se djeca iz vrtića i osnovnih škola zajedno sa roditeljima kako bi prisustvovali Porodičnom danu. Od 9. decembra 2016. godine ovdje je otvorena ledena ploha za sve naše građane, a pokazalo se da je ovo bilo mjesto susreta, radosti, ljubavi i dobrih poruka. Dakle, više od dva mjeseca imamo ovu ledenu instalaciju koja završava 14. februara, ali vjerujem da će i naredne zime biti otvorena za sve posjetioce koji vole klizanje, istakao je Resić.

 

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac naglasio je da glavnom gradu Bosne i Hercegovine treba više ovakvih manifestacija, a da je Općina Centar spremna biti partner u njihovoj organizaciji.

 

-U proteklih 60 dana park Hastahana bio je centar zbivanja u Sarajevu. Imali smo organizirane kreativne radionice, druženja, djeca su učila klizati uz dobru zabavu i muziku. Ova manifestacija je poklon građanima od Općine Centar, dodao je Haljevac.

 

U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali i savjetnik općinskog načelnika Bećir Sirovina, pomoćnik općinskog načelnika za Civilnu zaštitu Vahid Bećirević i njegovi saradnici, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i v