Održana prezentacija projekta „Etika u filozofiji življenja – borba za čovjeka u ljudskom biću“

U velikoj sali Općine Centar 9. februara 2017. godine održana je prezentacija projekta „Etika u filozofiji življenja – borba za čovjeka u ljudskom biću“, namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola sa područja Centra.
Održana prezentacija projekta „Etika u filozofiji življenja – borba za čovjeka u ljudskom biću“

Prezentaciju je organizovalo Udruženje „Djeca stubovi svijeta“ sa kojim je Općina Centar potpisala memorandum o razumijevanju čime je zvanično pristupila projektu „Etika u filozofiji življenja“ koji realizuje ovo Udruženje.

 

Fatima Hukić, predsjednica Udruženja „Djeca stubovi svijeta“ naglasila je da je svrha projekta da se kroz organizovanje tribina utiče na mlade - učenike osnovnih i srednjih škola u BiH da usvajaju visoka moralna načela i kvalitetno obrazovanje, te da im se ukaže na značaj etičkog življenja bez korupcije.

 

-Jako nas raduje da je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić na prioritetno mjesto svojih aktivnosti stavio djecu i mlade ljude koji vape da ih neko primijeti, ohrabri da stasavaju u građane koji se bore za prosperitet čovječanstva, a ne za njegovo uništavanje i zbog toga smo neizmjerno zahvalni. Odgoj djeteta je najvažniji i najkompleksniji zadatak čovječanstva, kazala je Hukić.

 

Načelnik Ajnadžić je istakao da je znanje najbolji resurs u koji treba ulagati, a da je Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica uvijek spremna podržati projekte koji obrazuju mlade naraštaje.

 

-Želim da vaša perspektiva i budućnost bude bolja nego što je bila naša, a mi vam u tome moramo pomoći. Općina Centar se opredijelila da podržava partnerski odnos i izgrađuje sinergijski pristup prema projektima koje realizuje Udruženje „Djeca stubovi svijeta“. Vi radite koristan posao, a mi ćemo vam biti na raspolaganju i podržavati sve ono što je za vas korisno, a što vas udaljava od štetnih uticaja i poroka današnjice. Danas se zbog brzine života i informatizacije djeca sve manje vaspitavaju, a društvena zajednica mora promijeniti tu vrstu odnosa. Biću sretan i zadovoljan da budete visokoobrazovani, dobro vaspitani, jer toga nam danas manjka, da budete interoperabilni, multidisciplinarni, internacionalni, poliglote te pametniji i uspješniji od generacija prije vas jer jedino je to garancija da možemo imati dobru, sigurnu, prosperitetnu i evropsku Bosnu i Hercegovinu u budućnosti i perspektivi, kazao je Ajnadžić i poručio da želi da svi zajedno budemo visoko moralni i da izgrađujemo nove modele etike u filozofiji življenja.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić je u ime Općinskog vijeća i svoje lično ime pozdravila prisutne i naglasila da će Općina Centar podržavati projekte koji imaju za cilj obrazovanje novih generacija mladih ljudi koji će povesti ovu zemlju naprijed na temeljima etike i biti stubovi društva.

 

U prethodnom periodu učenici i nastavno osoblje škola su u saradnji sa Udruženjem „Djeca stubovi svijeta“ proveli niz aktivnosti u okviru projekta „Etika u filozofiji življenja“, a održana tribina predstavlja završni dio za nivo lokalne zajednice.

 

Na prezentaciji je predstavljena Povelja i Otvoreno pismo „Djece stubova svijeta'', kao i zaključci sa tribina održanih u školama, te stavovi i mišljenja učenika osnovnih i srednjih škola koje učestvuju u projektu „Etika u filozofiji življenja“ sa sugestijama gdje se vidi prosperitet budućih generacija.

 

Današnjoj prezentaciji su u ime Općine prisustvovali i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac i vijećnici Velija Katica i Sonja Akšamija, pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero, te savjetnici načelnika Jasmin Gerin i Bećir Sirovina.