Općina Centar organizira odlazak osnovaca u Narodno pozorište

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar Sarajevo i tokom februara 2017. godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu. Planirano je da tokom ovog mjeseca oko 700 učenika i 30 nastavnika iz deset osnovnih škola besplatno pogleda sedam predstava.
Općina Centar organizira odlazak osnovaca u Narodno pozorište

Riječ je o zajedničkom projektu koji traje od 2009. godine i ima za cilj da djeci približi pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koja Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu, od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad ove institucije kulture.

 

Učenici devetog razreda osnovnih škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Nafija Sarajlić“ i „Musa Ćazim Ćatić“ u ponedjeljak 6. februara ove godine imali su priliku pogledati komediju Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“, u režiji Ahmeda Imamovića. Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva sredstva su dozvoljena, a učesnici nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.

 

Performans kompanije Janis Brenner pod nazivom „Once you are not a stranger“, sa originalnom muzikom kompozitora Svjetlane Bukvich, pogledat će u petak 10. februara na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu učenici devetog razreda Osnovne škole „Vladislav Skarić“.

 

Učenici devetih razreda osnovnih škola „Katolički školski centar“ i „Hasan Kikić“ će u utorak, 14. februara 2017. godine gledati operu „Zmaj od Bosne“, koja je posvećena liku i djelu Husein-kapetana Gradaščevića, u režiji gosta iz Hrvatske, Ozrena Prohića, prema libretu Nijaza Alispahića i kompoziciji Asima Horozića.

 

Izvođenju baleta „Mare Nostrum“ koji je nastao u koreografiji Davida Bombane, na muziku koju je odabrao Jordi Savall prisustvovat će u srijedu 15. februara 2017. godine učenici devetog razreda Osnovne škole „Hasan Kaimija“ i učenici osmog razreda osnovnih škola „Isak Samokovlija“ i „Alija Nametak“. Naime, tema je dijalog istoka i zapada kroz muziku kršćana, muslimana i Jevreja Mediterana.

 

Baletnu predstavu „Travelogue“ koju izvodi Modern Dance Theatre Istanbul (MDTist), državne opere i baleta iz Turske, čiju koreografiju potpisuje Beyhan Murphy iz Istanbula, gledat će u 17. februara 2017. godine učenici devetog razreda Osnovne škole „Nafija Sarajlić“. Predstava je inspirisana zapisima Evlije Ćelebije - kroz putovanje savremenog plesa koji se publici nudi na višedimenzionalnom putovanju kako prošlosti i sadašnjosti, kroz istraživanje unutrašnjih i vanjskih svjetova, uz upotrebu savremenih pokreta, književnosti i filma.

 

Učenici devetog razreda osnovnih škola „Safvet-beg Bašagić“ i „Alija Nametak“ u utorak, 21. februara imaju priliku prisustvovati operi u tri čina „Rigoletto“. Riječ je o jednoj od najpoznatijih Verdijevih opera za koju je libreto, prema Hugoovoj drami, napisao F. M. Piave. Svoju praizvedbu ova opera je doživjela u Veneciji 11. marta 1851. godine. Obnovu režije bugarskog operskog reditelja Ogniana Draganoffa uradio je Goran Simić, a dirigent je Ivo Lipanović.

 

Klasični balet u dva čina i sedam slika „Dama s kamelijama“ na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 25. februara 2017. godine pogledat će učenici sedmog razreda osnovne škole  „Hasan Kaimija“. Balet „Dama s kamelijama“ u Sarajevu postavio je koreograf Vasiliy Medvedev, a njegov asistent je Stanislav Fečo, dok je libreto prema romanu Aleksandrea Dumasa i Verdijeve opere „La traviata“ uredila Jana Temiz.

 

Podsjećamo da je Općina Centar u svom budžetu za 2016. godinu obezbijedila 8.000 KM za tu namjenu. Sve predstave koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu.