Kroz program samozapošljavanja Općine Centar Igor Ostović uspio financirati i uspješno pokrenuti vlastiti biznis

S ciljem da se mladima pruži prilika, da budu stub društva, samostalni i u mogućnosti da sebi obezbijede egzistenciju, Općina Centar je 2015. godine izdvojila 50 hiljada maraka za program samozapošljavanja mladih. Već naredne, 2016. godine, s obzirom da se projekat pokazao jako opravdanim, izdvojena su sredstva u iznosu od stotinu hiljada maraka.
Kroz program samozapošljavanja Općine Centar Igor Ostović uspio financirati i uspješno pokrenuti vlastiti biznis

Igor Ostović, vidjevši javni poziv koji je raspisan za prijavu projekata, odlučio je učestvovati i pokazati šta može i umije. Rođen je 1989. godine u Sarajevu gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a 2013. godine završio je grafički dizajn. U ranijem periodu bavio se restauracijom starog namještaja pa je odlučio svoju egzistenciju pronaći u toj oblasti. Optimistično je krenuo pripremati projekat, te ga je u konačnici, zahvaljujući Općini Centar, uspio uspješno i realizirati. Sada ima svoju radionicu u kojoj obnavlja stari namještaj, a ponekad izrađuje i novi.

 

-Oduvijek sam volio nešto stvarati svojim rukama, a pošto je grafički dizajn vezan za rad ispred računara, poželio sam nešto aktivnije i kreativnije. Nešto što je opipljivo. U ranijem periodu sam se bavio ovim poslom, a potom sam odlučio nastaviti ozbiljnije pristupiti svemu ovome. Javila mi se želja da ostvarim svoj neki brend, da stvorim nešto unikatno i nadam se da ću u tome i uspjeti, kazao je Igor.

 

Ustrajnost u poslu, marljivost i pozitivan stav su mu se itekako isplatili, te zbog toga uspijeva održati kontinuitet potražnje usluga koje pruža.

 

Rad mu ne predstavlja problem, štaviše svjestan je da posjedovanje vlastitog posla sa sobom zajedno nosi odgovornost, ali i zadovoljstvo.

 

-Otvaranje ovog posla donijelo mi je mnogo više odgovornosti u pogledu na profesiju i život uopće, a to znatno utiče na mene. Koliko radim toliko i zaradim. Upravljam svojim vremenom i ponajviše volim što radim za sebe. Neovisan sam u svakom pogledu. Strog sam prema sebi. Iako ste sam svoj šef to ne znači da imate manje odgovornosti ili da vam je u svakom smislu bolje ili lakše. Jednostavno morate raditi, rekao je Igor, te dodao da su mu klijenti pretežno osobe starije dobi koje iz sentimentalnih razloga ne žele baciti određeni komad namještaja nego se odlučuju za njegovu restauraciju.

 

Sa obzirom na ekspanziju, raznovrsnost i prostor za inovacije u segmentu poslovanja, mladi dolaze sa sve više zanimljivih i kreativnih projekata što im uvećava mogućnost za ostvarivanje i postizanje uspjeha. Tome se pridružuje i Igor koji je istakao da su  mladi ambiciozni i jako kreativni, ali da im se samo treba omogućiti prilika da to i iskažu.

 

- Prilikom apliciranja svi smo predstavljali svoje projekte i zaista sam vidio mnogo dobrih ideja. Smatram da je naša omladina jako kreativna i jako je dobro što je Općina Centar pokrenula ovaj program, jer bolje je da mladi ostanu u našoj domovini i ovdje realizuju svoje ideje, nego da svi odlaze odavde, ocijenio je Igor.

 

Općina je i u narednom periodu planirala nastaviti sa ovim programom, te tako doprinijeti razvijanju pozitivnog okruženja u kojem će mladi imati priliku da po svom vlastitom izboru formiraju i pokrenu posao u kojem se oni smatraju najproduktivnijim, a time i sretnim.