Nastavljeni radovi na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

Krajem prošle sedmice, sa poboljšanjem vremenskih prilika, nastavljeni su radovi na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“). Radnici građevinske firme „TB Inženjering“ iz Breze su morali obustaviti radove na ovoj lokaciji zbog veoma niskih temperatura i snježnih padavina.
Nastavljeni radovi na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

Kako je objasnio Ahmet Begić, upravitelj gradilišta firme „TB Inženjering“, završetak radova na sanaciji klizišta najviše zavisi od stabilnog vremena.

 

–Tokom dana želimo završiti postavljanje armature temeljne ploče i za dva dana bi mogli uraditi armiranje i betoniranje ostatka zida, što najviše zavisi od povoljnih vremenskih prilika. Također planiramo urediti nasipni dio, te betonirati prilazni pješački plato, kako bi stanarima omogućili lakši i bolji prilaz njihovim stambenim objektima. Ostaje nam da još iznad zgrade izgradimo novo stepenište i potporni armirano–betonski zid, naglasio je Begić.

 

Pomenute radove koji su započeli krajem novembra prošle godine finansira Općina Centar Sarajevo koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 37.655 KM. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator i nadzor ovog projekta završio je kompletnu proceduru oko potrebne dokumentacije, te potpisao ugovor sa izvođačem radova.

 

U dosadašnjem toku završeno je postavljanje armirano-betonskih mikro šipova koji služe za stabilizaciju tla, kao i kompletnog drenažnog sistema.

 

Firma „Winner Project“ d.o.o. Sarajevo, za klizište u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8, uradila je glavni projekat sanacije sa elaboratom o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena. Za izradu ovog dokumenta prvo su urađena geološka ispitivanja i istražni radovi. Izradu glavnog projekta i elaborata je finansirala Općina Centar u iznosu od 17.200 KM.

 

Na kraju radova biće napravljen katastarski plan izvedenih radova i nove mreže.