Izdvojena sredstva za formiranje Dječijeg parlamenta

Općina Centar Sarajevo na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom pružanja finansijske pomoći organizacijama koje kontinuirano rade na projektima koji doprinose procesima poštivanja prava djeteta utvrđenih u Konvenciji o pravima djeteta koju je ratificirala Bosna i Hercegovina i time se obavezala na njenu punu provedbu.
Izdvojena sredstva za formiranje Dječijeg parlamenta

Posljednji u nizu takvih primjera je donacija Općine Centar u iznosu od 3.000 maraka Udruženju za ostvarivanje prava djeteta „Naša djeca“ za realizaciju projekta „Dječji parlament Općine Centar Sarajevo“.

 

Osnovni cilj djelovanja Udruženja je da različitim projektima doprinese procesima poštivanja i ostvarivanja dječijih prava kako bi se izbjegla diskriminacija djece, ostvarili najbolji interesi djeteta, ostvarilo urođeno pravo djeteta na život, te pravo djece da se njihov glas čuje što su osnovni principi Konvencije o pravima djeteta. Pomenuto udruženje paralelno radi na praćenju poštivanja prava djeteta u BiH, edukaciji djece, jačanju njihovih kompetencija kako bi se uspješno nosili sa izazovima demokratskog društva, te poticanju njihovog učešća u različitim aktivnostima i akcijama u lokalnoj zajednici. Kako je dosadašnje iskustvo pokazalo da je formiranje Dječjeg parlamenta jedan od najboljih oblika rada sa djecom i njihovog direktnog uključivanja u život lokalne zajednice, Općina Centar je podržala ovu aktivnost.

 

Dječji parlament Općine Centar čine po dva predstavnika iz svih jedanaest osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice i to uzrasta od šestog do devetog razreda.  Aktivnosti koje su realizirane u proteklom periodu odnose se prije svega na različite edukativne radionice, istraživanja na teme obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, kulture, sporta i slobodnog vremena, organiziranje konferencija, prezentacija...

 

Realizacijom projektnih aktivnosti doprinijelo se promociji prava djeteta sa posebnim naglaskom na aktivno učešće djece u procesima koji se dešavaju u lokalnoj zajednici, a tiču se potreba i prava djeteta. Posebno je istaknuta potreba izrade novog Akcionog plana za djecu, kao i nastavak aktivnosti na procesu koji će ovu lokalnu zajednicu učiniti „Općinom po mjeri djeteta“.