Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. godine i obilježavanja 23. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, u nedjelju 5. februara 2017. godine, Skupština Kantona Sarajevo, Gradsko, te općinska vijeća održali su zajedničku komemorativnu sjednicu u velikoj sali Općine Centar.
Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

Sjednicu je vodila Ana Babić predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo. U ime Općine Centar sjednici su prisustvovali predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i njeni zamjenici Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, te vijećnici Ahmed Gerin, Dževad Topić, Velija Katica, Haris Mujanović, kao i savjetnici općinskog načelnika Bećir Sirovina i Jasmin Gerin.

 

 

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti poginulim sugrađanima učenjem Fatihe i minutom šutnje, predsjedavajuća Babić je podsjetila prisutne da se ovaj dan obilježava kao dan sjećanja na sve naše nevino stradale sugrađane tokom 1395 dana opsade Sarajeva, tokom koje je ubijeno više od 11.000 civila, od kojih 1.601 dijete. Tokom ove najduže opsade jednog grada u evropskoj historiji preko 50.000 naših sugrađana je ranjeno, od čega mnogi žive sa trajnim invaliditetom.

 

 

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković je u svom obraćanju naveo činjenicu da je tokom proteklog rata u BiH oko 200.000 ljudi prošlo kroz logore,u kojima je ubijeno više od 30.000 ljudi. Na području Sarajeva tokom opsade ovog grada kroz logore smrti prošlo je preko 6.000 osoba. Samo u logoru "Kon Tiki" u Vogošći ubijeno je 400 žrtava, u logorima u Ilijašu 200 civila, oko 120 u Novom Gradu, u Hadžićima 94, dok je više od 60 žrtava ubijeno u logoru na Ilidži. Oko 25.000 žena i muškaraca u periodu agresije na BiH su silovani, a među njima i brojna djeca.

 


Tokom komemorativne sjednice prikazani su i dijelovi dokumentarnih filmova "Logori smrti" i "Nevidljivi ožiljci", autora Avde Huseinovića, koji svjedoče o zločinima počinjenim u Sarajevu i BiH tokom protekle agresije.

Skupština Kantona Sarajevo je 2007. godine donijela odluku da se 5. februar proglasi Danom sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. godine, na dan kada je 1994. godine na gradskoj pijaci Markale dogodio najveći masakr nad građanima opkoljenog Sarajeva.