Finansijska podrška Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije

Na sastanku koji je održan u Općini Centar načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević su razgovarali o saradnji jedinice lokalne samouprave i pomenutog ministarstva na poboljšanju položaja pripadnika boračke populacije.
Finansijska podrška Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije

Nakon uvodnog izlaganja ministar Bukvarević je prezentovao nekoliko projekata koje je pomenuto ministarstvo pokrenulo tokom prošle i ove godine. U razgovoru je najviše bilo riječi o finansijskoj podršci koja je potrebna za rad Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, koju su 2015. godine oformila četiri federalna boračka udruženja uz finansijsku podršku ovog ministarstva, te koja djeluje na području cijele države BiH. Tokom prošle i ove godine pokrenuto je 130 sudskih predmeta u koje su uključeni borci i članovi njihovih porodica dok je Fondacija pomogla u 78 ovakvih slučajeva, posebno borcima povratnicima koji su u najnepovoljnijem položaju, tokom procesa koji su vođeni pred sudovima u Bijeljini, Srebrenici, Kozarcu, Rogatici, Bužimu, Sarajevu, Bosanskoj Krupi...

 

 

–Općina Centar će uvijek imati sluha za projekte koji imaju za cilj da sačuvaju čast naših suboraca onako kako smo to radili i u proteklom ratu.  U općinskom budžetu planiramo izdvojiti  iznos od 10.000 KM kao pomoć ovoj fondaciji i namjeravamo ovu našu vrstu saradnje nastaviti i u budućnosti. Također predlažem da u aprilu ove godine recimo u Zenici organizujete „Noć patriotske solidarnosti“ kako biste obezbijedili potrebna donatorska sredstva da nastavite vaš plemenit rad. Siguran sam da mnogi predstavnici vlasti i privrednih subjekata još uvijek u sebi imaju patriotski osjećaj i da će se odazvati na vaš poziv, kazao je Ajnadžić, koji je kao nekadašnji kantonalni ministar za boračka pitanja inicirao osnivanje ovakve fondacija na kantonalnom nivou. Na sastanku je naglašeno da borci i članovi njihovih porodica u ovakvim slučajevima mogu se javiti Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, gdje će im advokatski timovi pružiti potrebnu pravu pomoć. 

 

Na sastanku su također prisustvovali Đulaga Hamza, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar, penzionisani general i savjetnik ministra Ramiz Dreković, Esad Delić, predsjednik Upravnog odbora  Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije i Bećir Sirovina, savjetnik načelnika za lokalnu samoupravu.