Općina Centar ima interes da finansijski podrži projekat izgradnje ambulante porodične medicine na Nahorevu

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim savjetnikom za investicije Mustafom Resićem, dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Centar Mustafom Mulićem i vijećnikom Sejadom Đozom prilikom posjete Javnoj ustanovi Psihijatrijska bolnica Jagomir sa direktorom ove ustnove Muhamedom Ahmićem razgovarao o izgradnji objekta ambulante porodične medicine za stanovnike Nahoreva.
Općina Centar ima interes da finansijski podrži projekat izgradnje ambulante porodične medicine na Nahorevu

Ovom prilikom je direktor Ahmić prezentovao svojim gostima idejni projekat izgradnje kompleksa za potrebe Odjeljenja za forenzičku psihijatriju u okviru Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo, koji bi mogao zaposliti novih 79 stručnjaka raznih profila i potrebno osoblje. U okviru ovog projekta mogla bi se razmotriti mogućnost izgradnje objekta za potrebe smještaja ambulante porodične medicine sa parkingom i posebnim prilazom sa glavne saobraćajnice. Svu projektnu dokumentaciju bi mogla završiti uprava Psihijatrijske bolnice Jagomir dok bi Općina Centar finansirala izgradnju ovog objekta koji bi na period od 99 godina bio ustupljen besplatno na korištenje za potrebe ambulante.

 

Načelnik Ajnadžić je pokazao veliko interesovanje za ovaj projekat za šta bi bilo potrebno potpisati određene sporazume kojima bi se utvrdila tačna prava i obaveze Općine Centar i bolnice na Jagomiru, koja mora dostaviti potrebnu dokumentaciju Općini kako bi se Vijeće prilikom rebalansa budžeta, koji je planiran u aprilu ove godine, moglo očitovati o ovom projektu.

 

Ovom prilikom je ozvaničen završetak i instalacije lifta za pacijente i medicinsko osoblje u prostorijama ove bolnice.

 

–Projekat je koštao 35.000 KM od čega nam je Općina Centar donirala 20.000 KM, na čemu smo posebno zahvalni na njihovoj višegodišnjoj podršci radu naše ustanove. Sa novim liftom olakšat ćemo kretanje pacijentima, posebno invalidnim osobama koje do sada nisu mogle lako doći do viših spratova naše bolnice, na što nas i zakon obavezuje, objasnio je Ahmić, dok je načelnik Ajnadžić dodao da je ovaj projekat, koji je sufinansirala Općina Centar, u skladu sa opredjeljenjem Općine Centar da tokom ove godine ukloni što više arhitektonskih barijera za invalidne osobe na svom području.