U MZ „Ciglane-Gorica“ održana javna rasprava o Nacrtu općinskog budžeta za ovu godinu

Nakon što je Općinsko vijeće Centar utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u ovoj godini, u prostorijama Mjesne zajednice „Ciglane-Gorica“ u srijedu, 1. februara 2017. godine održana je javna rasprava koju je vodila zamjenica predsjednika Savjeta MZ Subhija Talović.
U MZ „Ciglane-Gorica“ održana javna rasprava o Nacrtu općinskog budžeta za ovu godinu

O osnovnim odrednicama Nacrta budžeta, koji je planiran u iznosu od 45.610.870 KM, prisutne građane je upoznao Fahrudin Kurtović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije. Pri tome je naglasio da su kod rasporeda budžetskih sredstava smanjeni tekući transferi u odnosu na prošlu godinu, a povećani kapitalni izdaci koji sada iznose 20.603.006 KM što čini 45,17 posto izdataka, tako da ovogodišnji budžet ima razvojne tendencije.

 

Kurtović je zatim govorio o značajnijim kapitalnim projektima čija realizacija je planirana za ovu godinu, kao što su izgradnja vodovoda Nahorevo kao i objekta osnovne škole na Šipu, popločavanje trga na Ciglanama, rekonstrukcija trga ispred Narodnog pozorišta, izgradnja podzemne garaže FIS-a, rješavanje imovinskih odnosa na Hastahani, obnova devastiranog objekta vrtića Razigrani dani i drugo.

 

U nastavku javne rasprave građani su iznijeli sljedeće prijedloge na Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu:

 

Rekonstrukcija i održavanje ulica i trgova: izgraditi trotoare sa obje strane Ulice Hakije Kulenovića (prema ulazu u tunel); urediti i proširiti trotoar i parking u ulicama Antuna Hangija preko puta brojeva 9 i 17 (prema ogradi dvorišta Kineske ambasade) i Dajanli Ibrahim-bega preko puta brojeva 2 i 6; izvršiti rekonstrukciju Ulice Goruša; riješiti problem parkinga u ulicama Avde Hume; proširiti saobraćajnicu u Ulici Husrefa Redžića, urediti plato na Merhemića trgu. Saobraćajna signalizacija: postaviti ležeće policajace u ulicama Dajanli Ibrahim-bega 2-16; Odobašina kod broja 6 (u neposrednoj blizini dječijeg obdaništa), Husrefa Redžića 14 (kod dječijeg igrališta), Alipašina (u blizini pješačkog prelaza preko puta džamije); postaviti ogledalo na izlazu iz Ulice Prusačka na Goricu i na izlazu iz tunela Hakije Kulenovića prema Odobašinoj; postaviti saobraćajni znak izlaska na ulicu sa pravom prvenstva na raskršću ulica Odobašina i Tepebašina. Javna rasvjeta: postaviti nova rasvjetna tijela duž šetališta na Merhemića trgu, te u ulicama Husrefa Redžića kod broja 6, Prusačka kod broja 4; uraditi rekonstrukciju javne u ulicama Avde Hume i Alipašina 47-55; pojačati osvjetljenje na pješačkom prelazu u Ulici Alipašina (preko puta Džamije na Ciglanama). Sanacija klizišta i potpornih zidova: sanirati potporne zidove u Gorica i Husrefa Redžića kod broja 14. Niše za kontejnere: izgraditi niše za kontejnere kod Osnovne škole „Hasan Kikić“ i u ulicama Odobašina 114, Husrefa Redžića 12-19, te ispod mosta i kod kosog lifta. Stepeništa i rukohvati: postaviti rukohvat na stepeništu koje vodi sa Merhemića trga prema zgradi Poreske uprave; postaviti rukohvat i sanirati stepenište u Ulici Husrefa Redžića kod broja 19; izgraditi stepenište koje će voditi sa Merhemića trga na veliki parking.

Ostalo: riješiti problem nelegalnog parkiranja motornih vozila na Ciglanama i Gorici; izgraditi sportsku dvoranu; uraditi sanaciju tunela koji povezuje donji i gornji dio naselja Ciglane; izraditi projektnu dokumentaciju za izgradnju podzemne garaže na Merhemića trgu; urediti površinu i izgraditi igralište za djecu i mlade u Ulici Antuna Hangija; urediti igralište za djecu sa mobilijarom na raskršću ulica Dajanli Ibrahim-bega i Hakije Kulenovića; osigurati nesmetan rad kosog lifta na Ciglanama.

 

U ime općinskih službi na održanoj javnoj raspravi su učestvovali: Edina Muslić (privreda i LER), Alma Sadović (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Sanija Avdagić (obrazovanje, kultura i sport), Lejla Hrustemović (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Zumreta Vejzović (imovinsko-pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Belma Imamović (inspekcija), Hasnija Zoronjić (boračko-invalidska zaštita), Haris Aganović (civilna zaštita), Selma Mujić (stambeni poslovi), Ibrahim Burazerović (lokalna samouprava), Izet Kuhinja (sekretar MZ „Ciglane-Gorica“), dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i vijećnici Samir Fazlić, Denis Challenger i Ahmed Gerin te savjetnik načelnika Bećir Sirovina.