Općina Centar prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje.
Općina Centar prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje

Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi dobar dio stanovnika, ali i pad nataliteta u posljednjih nekoliko godina, Općina Centar na ovaj način želi podstaći žene na rađanje i stvaranje optimalnih uslova za podizanje nataliteta.

 

Pravilnikom su utvrđeni uvjeti, visina pomoći i način ostvarivanja prava na dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova pružanja medicinskih usluga vantjelesne oplodnje ženama koje su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici sa područja općine Centar.

 

Općina Centar će, na osnovu donijetog Pravilnika, sufinansirati dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina i ženama preko 40 godina starosti dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje.

 

Općina Centar je na ovaj način postala prva lokalna zajednica Federaciji Bosne i Hercegovine koja je odlučila podržati vantjelesnu oplodnju.

 

Ovaj projekat nije jedini koji realizuje Općina Centar u pronatalnoj politici kojom se stimulišu mladi parovi. Tako se, između ostalog, realizuje i projekat jednokratnih novčanih pomoći porodiljama.