U Centru za zdravo starenje Općine Centar upriličena izložba „Karanfile, cvijeće moje“

Povodom obilježavanja 129. godišnjice Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u saradnji sa Centrom za zdravo starenje, u prostorijama ovog Centra upriličena je izložba Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine pod nazivom „Karanfile, cvijeće moje“ autorice mr. Berine Bečić.
U Centru za zdravo starenje Općine Centar upriličena izložba „Karanfile, cvijeće moje“

U sklopu istoimene izložbe predstavljeni su i radovi članova raznih umjetničkih sekcija Centra za zdravo starenje.

 

Karanfil je česti motiv u bosansko-hercegovačkoj kulturi, kako u pjesmama, književnosti tako i u likovnim radovima. Tome svjedoči i upriličena izložba koja je naslovljena na ime ovog lijepog cvijeta. U Centru za zdravo starenje upravo njeguju ovaj motiv pa je njihova današnja izložba imala bogatu ponudu radova sa ovim cvijetom.

 

Prema riječima Vasve Ajanović koja je izložila svoje radove na današnjoj izložbi u Centru su jako zadovoljni bogatstvom i ljepotom radova na temu ovog prelijepog cvijeta. 

 

-Članica sam Centra od prvog dana osnivanja. Pošto Zemaljski muzej ove godine slavi svoj rođendan, odnosno 129 godina postojanja, u njegovom obilježavanju učešće je uzeo i Centar za zdravo starenje. Mislim da su posjetitelji mogli vidjeti jako lijepe radove koji će 8. marta u Zemaljskom Muzeju ponovo biti izloženi, istakla je Ajanović.

 

Među ostalim članovima svoje radove također je izložila i Bahrija Hadžiomerović.

 

-Ja sam zaljubljena u svoju sekciju slikanja odnosno rada na alu-foliji. Imam preko dvadeset radova. Motivi su mi prvenstveno cvijetovi, a potom i likovi sportašica, klizačica, balerina, životinja... Na alu-foliji sam izradila tri karanfila. To cvijeće mi je posebno drago. Radila sam i jedan rad u kojem je motiv cvijet lokvanj. Zadovoljstvo mi je raditi te slike. A kada ih završim uvijek ih poklonim svojim prijateljima kako bi imali jednu lijepu uspomenu od mene. Neka im ostane jedan trag iza mene, kazala je Hadžiomerović.

 

Među predstavnicima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine izložbi je prisustvovao veći broj članova i osoblja Centra za zdravo starenje koji su uz pjesmu i razgledanje unikatnih radova obilježili ovaj značajan dan u historiji postojanja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.