Općina Centar će pristupiti realizaciji projekta uspostave sistema za prijavu korupcije

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić i njegovi saradnici, pomoćnik direktora za koordinaciju borbe protiv korupcije Mevludin Džindo i stručni savjetnik Emir Bašić razgovarali su sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem o projektu uspostave sistema za prijavu korupcije u ovoj lokalnoj zajednici. Sastanku su u ime Općine Centar prisustovali i sekretar Općine Jasna Beba i interni revizor Lejla Šipur.
Općina Centar će pristupiti realizaciji projekta uspostave sistema za prijavu korupcije

Podsjećamo da je Općina Centar zahvaljujući projektu Jačanja integriteta u lokalnim samoupravama donijela plan integriteta za period od 2017. do 2019. godine. Projekat je realiziralo Udruženje za borbu protiv korupcije „Transparency International“ BiH uz podršku Vlade Kraljevine Holandije, a u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini

 

Tokom sastanka predstavnici Agencije prezentirali su svoj rad uključujući i novu Strategiju za borbu protiv korupcije 2015-2019. godine, te prateći Akcioni plan, uz pojašnjenje obaveza koje su pred kantonima i općinama u provedbi ova dva dokumenta.

 

Direktor Šabotić je istakao da će saradnici Agencije pružati potrebnu stručnu pomoć i u svakom trenutku biti na usluzi Timu za sprečavanje korupcije na nivou Općine Centar koji će biti formiran u narednom periodu, a kada se stvore sve pretpostavke za njegovo formiranje.

 

Pomoćnik direktora Džindo je kazao da je izuzetno obradovan time što je ova lokalna zajednica iskazala interes da aktivno uđe u ovu priču.

 

-Važno je da ste iskazali interes za uspostavljanje sistema za efikasnu prijavu korupcije, a sve u interesu građana koji će u svakom trenutku moći anonimno prijaviti sve uočene nepravilnosti. Mi smo uradili jedan standardizirani obrazac za prijavu korupcije kako bismo usmjerili rad timova koji obrađuju prijave. Neki od alata uspostave sistema za prijavu korupcije su uvođenje telefonskih linija za prijavu, postavljanje sandučića na vidnim mjestima, uvođenje linkova na web stranice, dodao je Džindo.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar snažno podržava projekte koji za cilj imaju uspostavljanje sistema borbe protiv korupcije i iskazao spremnost da ova lokalna zajednica uskoči u voz antikoruptivnog djelovanja koji je već krenuo na državnom nivou donošenjem Strategije za borbu protiv korupcije 2015- 2019.

 

-Naša namjera je da smanjimo mogući rizik od zloupotreba koje se iskazuju koruptivnim radnjama. Odlučni smo da se uhvatimo u koštac sa korupcijom, jer je ona najveća kočnica u vođenju bilo kakvih reformskih procesa koji vode ka integraciji Evropske unije. Mi idemo u ovaj proces, ali je prije svega potrebno stvoriti pretpostavke za njegovu uspostavu, zaključio je Ajnadžić.