Za obilježavanje Dana 105. motorizovane brigade Općina izdvojila 15.000 KM

Općinsko vijeće Centar 1998. godine donijelo je odluku da se 18. februar, kada je ratne 1993. godine naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH formirana 105. motorizovana brigada, proglasi Danom 105. brigade čije je sjedište bilo na području općine Centar. Od tada se ovaj značajan datum iz naše novije historije obilježava svake godine, a Općina Centar izdvaja finansijska sredstva za troškove organizacije proslave tog datuma – jednog od najznačajnijih u njenoj novijoj historiji.
Za obilježavanje Dana 105. motorizovane brigade Općina izdvojila 15.000 KM

Ove godine, iz budžeta Općine Centar, za organizaciju i obilježavanje 24. godišnjice 105. brigade, izdvojeno je 15 hiljada maraka Jedinstvenoj organizaciji boraca „Unija veterana“ općine Centar. Protokol o realizaciji tog budžetskog granta potpisao je Enver Krluč, predsjednik pomenute boračke organizacije. Protokol o donaciji sredstava Krluču je u ime načelnika dr. Nedžada Ajnadžića uručio njegov pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza.

Krluč se zahvalio načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću.

-Kao i svake godine, Općina Centar daje značajan doprinos obilježavanju ovog važnog datuma. Činjenica je da je 105. motorizovana brigada egzistirala na području ove lokalne zajednice kao najmnogoljudnija brigada kroz čije redove je prošlo preko sedam hiljada ljudi. Koristim ovu priliku da se zahvalim načelniku Ajnadžiću i Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar što su sve ove godine imali sluha i pružali podršku u obilježavanju svih značajnih datuma i događaja za našu organizaciju, istakao je Krluč.

Prema odredbama protokola obaveza JOB „Unija veterana“ je da u roku od 30 dana nakon obilježavanja godišnjice Brigade, dostavi izvještaj o utrošku finansijskih sredstava sa potrebnom dokumentacijom, te da eventualno neutrošena sredstva vrati na račun Općine Centar.

Hrabri borci slavne 105. brigade su učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz njene redove je prošlo 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“.