Stanovnici MZ „Breka-Koševo II“ raspravljali o Nacrtu budžeta Općine za 2017.

Nakon što je Općinsko vijeće Centar utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u ovoj godini, u prostorijama Mjesne zajednice „Breka-Koševo II“ u utorak, 31. januara 2017. godine održana je javna rasprava koju je vodio predsjednik Savjeta MZ Mujo Mirvić.
Stanovnici MZ „Breka-Koševo II“ raspravljali o Nacrtu budžeta Općine za 2017.

Na početku javne rasprave dodatna pojašnjenja oko Nacrta budžeta Općine Centar za ovu godinu koji iznosi 45.610.870 KM dala je Selma Smajkić iz Službe za finansije Općine Centar, koja je ovom prilikom istakla da je za realizaciju kapitalnih projekata planirano da se utroši 45 posto sredstava budžeta.

 

 –U Nacrtu budžeta Općine Centar za ovu godinu, koji iznosi 45.610.870 KM, za kapitalna ulaganja planiran je iznos od 14.000.616 KM i ova stavka je povećana u odnosu na prethodnu godinu. Ovogodišnji budžet možemo nazvati razvojnim. Dokument koji je pred vama je u formi nacrta i imate mogućnost da uputite prijedloge i primjedbe, na što će nadležne stručne općinske službe dati svoje mišljenje, kazala je Smajkić.

 

U nastavku javne rasprave građani su iznijeli sljedeće prijedloge na Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu:

 

Rekonstrukcija i održavanje ulica i trgova: izvršiti sanaciju pločnika u ulicama Ismeta Mujezinovića i Patriotske lige 44; izvršiti rekonstrukciju ulica Nusreta Fazlibegovića, Osmana Kurpalije, Esada Karađozovića; sanirati trotoar i prilaz zgradi u Ulici Juraja Najtharta 1-5 i 17-19; sanirati dio Ulice Ahmeda Muratbegovića na broju 3. Saobraćajna signalizacija: postavljanje ležećih policajaca u ulicama Nahorevska preko puta Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo i Asima Ferhatovića 9-11, preko puta Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju; postaviti znak zabrane za saobraćanje u jednom smjeru u Ulici Jovana Bijelića. Vodovod i kanalizacija: riješiti problem vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Nahorevska; sanacija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Ismeta Mujezinovića 22; rješavanje problema otpadnih voda u Ulici Esada Karađozovića. Stepeništa i rukohvati: izvršiti rekonstrukciju stepeništa u ulicama Nusreta Fazlibegovića, Asima Ferhatovića 23, Himze Polovine 19, 25 i 47, Hasana Sušića 60 i Jovana Bijelića 4; postavljanje rukohvata u ulicama Patriotske lige 44 i Asima Ferhatovića 30-40. Niše za hajfiše: postaviti niše za hajfiše u ulicama Nusreta Fazlibegovića, Marcela Šnajdera,  Jovana Bijelića, Nahorevska 68 i 136A, Juraja Najtharta 9-11, Hasana Sušića 15 i 23 i Himze Polovine 47. Javna rasvjeta: postaviti više rasvjetnih tijela u Ulici Ismeta Mujezinovića; izvršiti zamjenu stuba javne rasvjete u Ulici Osmana Krupalije 26; postavljanje javne rasvjete u ulicama Nusreta Fazlibegovića 9, Patriotske lige 44 i Asafa Serdarevića 25. Ostalo: riješiti problem parkinga za stanare ulice Marcela Šnajdera; razdvojiti MZ „Breka-Koševo II“ na dvije zasebne mjesne zajednice; rješavanje imovinsko-pravnih problema koji se odnose na obnovu i otvaranje obdaništa ''Razigrani dani'' u Ulici Patriotske lige 46; sanacija igrališta u ulicama Ismeta Mujezinovića, Himze Polovine i Safeta Pašalića, adaptacija česme u Ulici Ismeta Mujezinovića; redovno čistiti ulice, trotoare, stepeništa i druge javne površine.

 

U ime općinskih službi na održanoj javnoj raspravi su učestvovali: Edina Muslić (privreda i LER), Merimo Cviko (obrazovanje, kultura i sport), Melvin Isaković (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Eldina Šehović (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Vedrana Remović (imovinsko-pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Mersiha Živojević (inspekcija), Adis Adilović (boračko-invalidska zaštita), Admir Šehović (civilna zaštita), Sanida Nalo-Žoljić (stambeni poslovi), Ibrahim Burazerović (lokalna samouprava), Merjem Gusinjac (sekretar MZ „Breka-Koševo II“), vijećnici Denis Challenger, Velija Katica, Edin Mirojević, Salko Pašović i Ahmed Gerin, te savjetnik načelnika Jasmin Gerin.