U MZ „Hrastovi-Mrkovići“ održana javna rasprava o Nacrtu općinskog budžeta za ovu godinu

Nakon što je Općinsko vijeće Centar utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u ovoj godini, u prostorijama Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ u ponedjeljak, 30. januara 2017. godine održana je javna rasprava koju je vodio predsjednik Savjeta MZ Senad Imamović.
U MZ „Hrastovi-Mrkovići“ održana javna rasprava o Nacrtu općinskog budžeta za ovu godinu

Na početku javne rasprave Zorka Zagorac iz Službe za finansije Općine Centar je obrazložila glavne odrednice budžeta u čijem nacrtu je predviđeno izdvajanje 45 posto sredstava za kapitalna ulaganja, 22 posto za tekuće grantove, te naglasila da Općina u ovoj godini nije planirala nikakva zaduženja. U nacrtu je za oblast obrazovanja predviđeno 857.000 KM, za sport 377.000 KM, kulturu 447.000 KM, boračku populaciju 611.000 KM, te projekte mladih 206.000 KM.

 

-Nacrtom Budžeta Općine Centar za 2017. godinu planirana su ukupna sredstva u iznosu 45.610.870 KM od čega 27.493.100 KM predstavlja planirani tekući prihod 2017. godine, 17.117.770 KM  predstavljaju procijenjena neutrošena sredstva iz 2016. godine, a 1.000.000 KM predstavlja planirane primitke od prodaje zemljišta. Ovogodišnji budžet možemo nazvati razvojnim. Dokument koji je pred vama je u formi nacrta i imate mogućnost da uputite prijedloge i primjedbe, na što će nadležne stručne općinske službe dati svoje mišljenje, kazala je Zagorac.

 

U nastavku javne rasprave građani su iznijeli sljedeće prijedloge za Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu:

 

Rekonstrukcija i održavanje ulica: proširiti i asfaltirati putnu komunikaciju koja spaja Ulicu 105. brigade i spomen-obilježje Mala Kula; asfaltirati put Lučice-Tovarište (Mrkovići); sanirati ulice Grdonj kod broja 83 i Panjina kula do broja 159; asfaltirati ulice Gornja Breka, Husage Čišića, Šejha Juje, te dijelove ulica Šefika Halimanovića; izgraditi biciklističku stazu koja bi povezivala Orlovac, Mrkoviće, Skakavac, Barice, Čavljak i Bukovik. Saobraćajna signalizacija: postaviti znak zabrane za promet teških kamiona i znak zabrane parkiranja u Ulici Panjina kula. Vodovod i kanalizacija: riješiti problem funkcionisanja kanalizacione mreže na cijelom mjesnom području; rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže na Donjim Mrkovićima, te u ulicama Idriza Ahmetovića, Panjina kula, 105. brigade, Šejh Juje, Husage Čišića, Alberta Fortisa i Grdonj; izgraditi dva dodatna rezervoara za vodu na području Sedrenika malog; riješiti problem odvodnje površinskih i podzemnih voda u Ulici Šefika Halimanovića. Klizišta i potporni zidovi: sanirati potporne zidove u ulicama Sedrenik mali do broja 21,35 i 37, Grdonj kod broja 83 i 105. brigade kod broja 29. Javna rasvjeta: sanacija elektro mreže u ulicama Hamida Beširevića i Gornja Breka; obnoviti trafostanicu koja je smještena na raskrsnici ulica Gornja Breka i Hamida Beširevića; premjestiti priključke sa drvenih stubova na novopostavljene betonske stubove u Ulici Panjina kula. Niše za hajfiše: izgraditi niše za hajfiše u ulicama Grdonj kod seizmološke stanice i Panjina kula kod broja 147. Dječija igrališta: izgraditi dječije igralište na ovom mjesnom području; postaviti mobilijar za dječije igralište u Ulici Hamida Beširevića preko puta 74. Ostalo: izgradnja spomen sobe u znak sjećanja na heroje odbrane; snimanje dokumentarnog filma o poginulim braniteljima sa ovog mjesnog područja koji su dali veliki doprinos u odbrani grada i države Bosne i Hercegovine; riješiti problem pasa lutalica, neredovnog javnog prevoza i prevoza za učenike OŠ „Alija Nametak“.

 

U ime općinskih službi na održanoj javnoj raspravi su učestvovali: Edina Muslić (privreda i LER), Damir Konjičanin (imovinsko-pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Jasmina Fazlić (obrazovanje, kultura i sport), Emina Karović (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Nedžmija Muhamedbegović i Vedad Jusić (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Munevera Migić (inspekcija), Adis Adilović (boračko-invalidska zaštita), Faruk Efendić (civilna zaštita), Elvis Šatrović (sekretar MZ „Hrastovi-Mrkovići), dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i vijećnici Denis Challenger, Hamdija Hasanović, Senada Bosno i Velija Katica, te savjetnici općinskog načelnika Bećir Sirovina i Jasmin Gerin.